Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Filmska jesen

AUTOR: Aleksandar S. Janković 27 Sep, 2019
Filmska jesen

Jesen je stigla, a sa njom i novi zanimljivi filmovi. Na bioskopskom repertoaru će se od kraja septembra i početka oktobra naći tri sledeća ostvarenja: Rambo – Do poslednje kapi krvi, Vojna akademija 5 i Džoker. Pročitajte koju reč o svakom od njih u nastavku, izaberite svog favorita i pravac u bioskop!

RAMBO – DO POSLEDNJE KAPI KRVI

Beskrajno je zabavno manipulisati naslovima najpopularnijih Staloneovih franšiza Roki i Rambo. Prvi Roki se zove Roki, poslednji Roki Balboa a u sredini su Roki 1, 2, 3, 4 i 5. Slično je i s Rambom koji je stupio u bioskopski mrak s klot imenom Prva krv, a zatim nastavio s Prva krv, deo drugi, Rambo 2, pa onda Rambo 3, i na kraju samo Rambo, dok se poslednji, ovogodišnji, u originalu zove vrlo sveobjašnjavajuće Rambo: Poslednja krv, ali su naši distributeri bili još maštovitiji.

Kad je potonji u pitanju, imamo tipičan zaplet za početak osamdesetih. Brutalni veteran iz Vijetnamskog rata i njegova nemogućnost da se asimiluje u društvo. Bolna tema za Ameriku, koja je ratom u Vijetnamu izgubila nevinost i preživela tragičan poraz o kome će se najviše pitati Oliver Stoun tokom čitave filmografije. Kako je Prva krv postigao veliki uspeh, Stalone je uzeo stvari u svoje ruke i prilagodio franšizu epohi, tj. kulminaciji Hladnog rata. U drugom delu Džoni Rambo ide da oslobodi svoje kolege koji su ostali u zarobljeništvu Vijetkongovaca i Sovjeta dok se u trećem delu bori na strani Avganistanaca (proto Al Kaida) u ovoj nepitomoj zemlji tokom sovjetske okupacije. Sam Stalone je osamdesetih postao veliki glasnogovornik moguće kohabitacije dva neprijatelja, ali pod uslovima SAD. Međutim, kako su devedesete započele sasvim novu geopolitičku situaciju, tako su i Rambo i Roki izgubili zamah i zanos.

Silvester Stalone u filmu Rambo – Do poslednje kapi krvi

Obojica će se (uspešno) vratiti koju deceniju kasnije, ali kao isluženi ipak dostojni veterani. Rambo će se vratiti 2008. godine u iznenađujuće brutalnom, nihilističkom i naturalističkom filmu Rambo, gde je Stalone i glavni glumac i reditelj. Desetak godina kasnije vreme je da se ode u zasluženu penziju ili dva metra pod zemlju. Rambo: Do poslednje kapi krvi je takođe brutalan film o obračunu s narko-kartelom koji kidnapuje Rambovu bratanicu. Iako se čini da svaka starija akciona zvezda ima film o otetoj ćerci/bratanici/sestričini (Vilis, Švarceneger, Gibson, Nison…), Rambo je ipak poseban, i to dokazuje u ovom filmu punom akcije. Jedan protiv svih, rat, razaranje, osveta, pravda. Oni koji prate Ramba od samih početaka pre skoro 40 godina, izgleda da će razumeti njegov dug i krivudav put, a oni koji su čuli za Ramba pre koju godinu, vreme je da upoznaju sve valere njegove kompleksne ličnosti.

BLIC FILM&VIDEO

Početak prikazivanja: 26. septembar

VOJNA AKADEMIJA 5

Srećom, sve inkarnacije TV serije i filmova Vojne akademije imale su redne brojeve, pa je neuporedivo lakše da pratimo sada već treću generaciju polaznika akademije VJ, koja je vratila veru u vojsku i partiotizam među Srbe poslednje decenije. Dejan Zečević je i ovog puta alumni koji savršeno spaja akciju, humor i melodramu. Nekoliko slojeva prati savremene probleme od veštačke oplodnje preko problema s autoritetima sve do poligonskih vežbi, i naši omiljeni glumci: Bojan Perić, Jelisaveta Orašanin, Vučić Perović, Vuk Savić, ali potpomognuti Ninom Janković i Vajom Dujović, najbrutalnijom oficirkinjom (žena-oficir, oficiruša – specijalnih jedinica). Ko nema strpljenja da čeka TV seriju, premijera filma je iza ćoška.

ART VISTA d.o.o.

Početak prikazivanja: 3. oktobar

DŽOKER

Dočekali smo da ima dalje čak i od Džokera Hita Ledžera, a i dočekali smo da reditelj koji nam je doneo Mamurluk u Vegasu pokida Veneciju i zlatne lavove izvanrednim, niskobudžetnim remek-delom o psihologiji ličnosti. Džoker je dobio svoj film o tome kako je postao Džoker, najpoznatiji negativac DC univerzuma, i već postao najpoštovaniji film o „superherojima” iako ih i nema, ni bliže ni dalje. Hoakin Finiks je podigao moderni „metod” na najviši stadijum predanosti ulozi, dok pojavljivanje Roberta de Nira samo doprinosi opštoj mistifikaciji filma godine.

BLITZ FILM&VIDEO

Početak prikazivanja: 10. oktobar