Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Filmski februar

AUTOR: Aleksandar S. Janković 02 Feb, 2019
Filmski februar

MULA

Jedan od najvećih monumenata Holivuda poslednjih bar pedeset godina, Klint Istvud i u praskozorje svog devedesetog rođendana ume da napravi relevantan film koji govori o njegovoj zemlji etičkih stranputica i moralnih predrasuda. Ovoga puta, usamljenik, odbačen od sveta i sistema, pokušava da zaradi novac prenoseći dobranu količinu aktivnih narkotika iz tačke A u tačku B. Neko bi rekao, road-movie, tako specifičan za Ameriku, za uslovnu slobodu, za beskrajni prostor. Međutim, ovde imamo teskobnu dramu o odbijanju da se ode u zaborav.

Istvud možda režira fordovski tradicionalistički, ali sebe ne štedi kao glumca, svestan svojih godina i sopstvenog dometa. Kako je u Americi odavno svrstan u nacionalno blago, ljudske priče koje Istvud isfilmuje postaju suštinska celuloidna mitologija, bilo da je u pitanju Lone Rider, Unforgiven ili Sully, Gran Torino. I u Muli imamo pojedinca koji na svojim plećima nosi teret čitavog naciona ali i kao večitu temu i dnevnu politiku. Odatle i meksički narko-karteli i sav teret koju nosi starost i pristajanje na blisku smrt. Takođe možemo da povučemo i finu paralelu s poslednjim i „poslednjim“ filmom Roberta Redforda. Toliko o spomenicima.

Početak prikazivanja: 31. januar

Blitz Film & Video

ALITA – BORBENI ANĐEO

Postoji zanimljiva anegdota krajem devedesetih da je posle Titanika Džejms Kamerun planirao da snimi baš ovaj film koji nam dolazi dve decenije kasnije. Avatar je bila zadovoljavajuća kompenzacija, ali Kamerun je ostao veran svojoj ideji koju je u rediteljskom smislu ponudio Robertu Rodrigezu, vizuelnom čarobnjaku koji je navikao da radi u okruženju znatno manjeg budžeta. Spojem ova dva autoriteta, danas imamo naučnofantastični film raskošne lepote i potrage za identitetom. Nekoliko vekova u budućnosti, sajber doktor pronalazi ostatke kiborga Alite, čije sećanje na prethodan život jednostavno ne postoji. Scenaristički arhetip insinuira da Alita ima i te kako svašta da pokaže i ispriča, i to ćemo saznati u filmskoj gradaciji. Rodrigezov poseban brutalno baletski odnos prema akciji nam donosi više nego izuzetan film u kome se pojavljuju razna glumačka, naizgled nespojiva imena od Kristofa Volca preko Mišel Rodrigez i Dženifer Koneli do mlade Rose Salazar u naslovnoj ulozi. Ne sme se propustiti…

Početak prikazivanja: 14. februar

MCF

LEGO FILM 2

S obzirom na to da je Lego film bio toliko uspešan i u komercijalnom i „umetničkom“ smislu, pa još plus dva spin-ofa kasnije, red je da se uradi adekvatan nastavak. I zaista, dolazi nam pravi nastavak toliko veran svim filmskim fenomenima poslednje polovine veka. Neki bi rekli – užasi postmoderne. Znači, Med Meks, Indijana Džons, Džurasik vrld, Gardijans, Dan nezavisnosti, i za kraj da ne zaboravimo Betmena i Supermena. Nedvosmislena zabava i za najmlađe i za malo starije i za malo više starije. Pogotovu ako se uzme u obzir i odlična sinhronizacija.

Početak prikazivanja: 7. februar

Blitz Film & Video

PROMIL DO KRAJA

Iz fenomena terora mladosti i maksime „pedesete su nove dvadesete“, podžanr sredovečna komedija se zapanjujuće dobro drži. Stiže nam sredovečni, ali uvek šarmantni Alek Saša Boldvin i sredovečna ali još uvek atraktivna i još uvek slaba s engleskim Selma Hajek. Priču smo negde već gledali, sredovečni roditelji daju velike novce (bez pokrića) za ćerkino školovanje, pa su posle bankrota primorani da žive sa seksualnim prestupnikom (sredovečni Džo Manđanelo). A tu se negde nađe i fini alkoholizam. U stvari, film izgleda začuđujuće konzistentno i duhovito, i bazira se na ogromnom komedijaškom iskustvu Boldvin–Hajek. Red je da se nasmejemo u ovo tužno vreme.

Početak prikazivanja: 14. februar

FAME Solutions