Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Filmski maj

Film „Osvetnici: Kraj igre“ će sigurno obeležiti ovo filmsko proleće, ali pored njega na repertoaru srpskih bioskopa u maju možemo da očekujemo još nekoliko zanimljivih ostvarenja. Biće tu treći nastavak akcione sage o plaćenom ubici Džonu Viku, romantična komedija „Zavedi me ako možeš“ sa Setom Rogenom i Šarliz Teron u glavnim ulogama, ali i biografski film o slavnom francuskom dramskom piscu Edmonu Rostanu.

Piše: Aleksandar S. Janković

Osvetnici: Kraj igre

Hteli ne hteli da priznamo, govorimo o najočekivanijem filmu svih vremena. Za ovo je zaslužna sistematičnost MCU koji nešto malo više od deset godina ima sve pod kontrolom, angažujući talentovane i hrabre reditelje, neretko s ne preteranim komercijalnim performansama, kao i glumce uglavnom iz perifernog vida, međutim, deceniju kasnije u svetu globalne zabave imamo potpuno drugačije deljenje karata. Kraj epohe treba da predstavlja ovaj film, četvrta instalacija zvaničnih Osvetnika, ali u stvari kraj je i za epopeju većine omiljenih i obožavanih likova. Špekulacije su neshvatljive i nezadržive.

Robert Dauni Džunior u filmu „Osvetnici: Kraj igre“

Robert Dauni Džunior u filmu „Osvetnici: Kraj igre“

Posebno je zanimljivo što skoro u isto vreme pratimo i finalnu sezonu Igre prestola, pa dominira makabrično i zloslutno osećanje da će putovanje završiti samo manjina. U tom smislu, vredi podsetiti da nas ovde očekuje manjina predvođena Kapetanom Amerikom i Gvozdenkom u pokušaju da se reši enigma Tanos, povrate odsutni prijatelji i rođaci, i da se ide na šavarmu da se sve proslavi. Iz stidljivih trejlera nema najave neke velike bitke, ali su reditelji, braćale Ruso, nedavno najavili da su trejleri podložni narativnim manipulacijama, samim tim i otvorenom zamajavanju fanova. Razlog više da u toku sledećih dana svedočimo najsveobuhvatnijem filmskom događaju svih vremena i s poštovanjem i divljenjem pozdravimo neke omiljene heroje koji se neće vratiti s dalekog puta. Ono što je jedino izvesno jeste da će Piter Parker preživeti jer ga za dva meseca očekuje ekskurzija po gradovima Evrope.

TARAMAUNT

Početak prikazivanja: 25. april

Džon Vik 3: Parabelum

Pet godina i dva dela kasnije dolazimo do još jednog završetka impresivne sage o nasilju. Kako je Kijanu Rivs još od 1999. i legendarnog Matriksa svoju glumačku igru gradio na poslovičnoj facijalnoj nezainteresovanosti, ovde dolazimo do vrhunca manirizma. Ovoga puta Džon Vik, najbolji svetski ubica, u specifičnoj je vrsti bekstva jer ga jure svi i bukvalno svi što mogu pištolj da nose. U ovoj distopiji visokotehnološke industrije ubijanja, Vik je od lovca postao plen i sasvim je jasna transformacija životnog ciklusa. Naravno da će ovaj film biti najatraktivnija i najskuplja instalacija, ali nam donosi i neke zanimljive podatke o ukrajinskom poreklu Vika, kao i pojavljivanje dve zanimljive dame: Anđelike Hjuston i Hale Beri. Ne zaboravimo ni Vikovog vernog kucova koji mu je jedini pouzdani saradnik u ovom opštem nasilnom zamešateljstvu. Kad dođemo do kraja, red je da se popije nešto žestoko.

BLITZ FILM & VIDEO

Početak prikazivanja: 16. maj

Zavedi me ako možeš

Reditelj Džon Levin je poznat po stvaranju vrlo zanimljivih dramedija (50/50, Ispaljene) u kojima se često pojavljuje i omiljeni jevrejski komičar Set Rogen. Ovog puta premisa je veoma jasna i primamljiva. Raskalašni novinar sreće svoju bivšu bebi-siterku koja se kandiduje za predsednicu Amerike. Na sreću, Šarliz Teron nije Ketrin Hejgl, pa hemija s Rogenom veoma dobro funkcioniše. Još od Frenka Kapre, Amerika voli kad se mešaju svet visoke politike i šarlatanstva, pa je ova kombinacija nesumnjivi pogodak kad je u pitanju žanr komedije proverenih vrednosti.

BLITZ FILM & VIDEO

Početak prikazivanja: 2. maj

Edmon

Raj za sve studente prve godine dramaturgije. Biografija Edmona Rostana, velikog franuskog dramskog pisca koji je uspeo da napiše jedan od najvoljenijih klasičnih komada – Sirano de Beržerak. Kako smo gledali nekoliko verzija od kojih je verovatno najbolja ona s velikim (u svakom smislu) rusko-crnogorskim glumcem Žerarom Depardejom. Naravno, u pitanju je komedija zabune koja se događa u Parizu u vreme bel epoka, o piscu koji ima toliko finansijskih i porodičnih problema a i blok za pisanje. On smisli da je najbolje da laže glumce i direktora pozorišta da komad tek što nije napisan, i to stvara opštu konfuziju iz koje će proisteći i te kako poznat zaključak. Ko je voleo Zaljubljenog Šekspira, o smotanim ranim danima velikog pisca, voleće i ovaj šarmantan film.

DEXIN FILM

Početak prikazivanja: 9. maj