Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Filmski mart

Predstavljamo vam tri filma koja su premijerno prikazana na FEST-u, a naći će se i na bioskopskom repertoaru u martu. To su „Čovek iz senke“, biografski film o životu bivšeg američkog potpredsednika Dika Čejnija, dokumentarac Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišen život“ i „Stanlio i Olio“, filmska priča o istoimenim popularnim komičarima prve polovine 20. veka.

Piše: Aleksandar S. Janković

ČOVEK IZ SENKE

Kraj februara i početak marta je rezervisan za festocentričan pogled na svet oko nas. Znači, ako propustite filmove u raznim bioskopima od Novog Beograda preko centra pa sve do Rakovice tokom Festa, imate vremena za popravni. Što se tiče filma Čovek iz senke, stvari su već jasne od Zlatnih globusa. Srbislava Sibi Bejl se razdragano veselila što je njen muž dobio nagradu za najbolju ulogu u ovom filmu. Srpski Zet – Kristijan, zahvalio je supruzi, deci i samom sotoni za inspiraciju. E sad, zašto toliko čovek drami?

Prvo, ovu biografsku dramu s elementima komedije režirao je Adam Mekej koga dosta ljudi pokušava da potisne jer je režirao izvanredne filmove u kojima dominira kabasta figura Vila Ferela (Talladega Nights, Anchorman 1 i 2, Step Brothers). Drugo, u pitanju je život jednog od najkontroverznijih i najopasnijih američkih državnika/zločinaca svih vremena – Dika Čejnija. Mister Čejni je bio zamenik predsednika tokom mandata Džordža Buša mlađeg, međutim, i deo još nekoliko administracija koje su odigrale dramatične poteze po svetu uvivši u crno stotine hiljada ljudi. U ovom svetu korumpirane politike na svim meridijanima, Čejni nije metafora već tačka dodira velike većine autoritarnih režima diljem sveta. Ako dodamo i Ejmi Adams i Sema Rokvela, onda imamo visokooktanski film čiji mračni diskurs uspešno remete neke apsurdne situacije koje je Mekej svojim komedijaškim stilom sasvim elegantno odvojio od užasne stvarnosti. Heroj FESTa i Oskara.

BLITZ Film & Video

Početak prikazivanja: 28. februar

PEPE, JEDAN UZVIŠEN ŽIVOT

Emir Kusturica je svojim hazarskim levim idejama transcedentovao sopstvene filmove i postao veći od njih samih. Kao autor igranih filmova verovatno će najavljeni epik o Jasenovcu predstavljati veličanstveni magnum opus, međutim, kao reditelj dokumentarnih filmova, Kusturica se pokazao kao mnogo razigraniji i fokusiraniji. Od Maradone i No Smoking Orchestra, pa danas do Hozea Muhike, autentične pojave u svetskoj politici. Muhika je verovatno ideal detinje naivnosti i musketarske lojalnosti prema narodu. Kao najčistiji primer primenjenog komunizma, naravno da je svojim (skromnim) predsednikovanjem Urugvajem bio trn u oku kastama kojima se nije dopalo njegovo (pošteno) uređenje. Međutim, kao fenomen (kao i Maradona uostalom) latinske Amerike veoma dobro se uklopio u Kusturičin Weltanschauung, pa je krajnji proizvod odmeren, sentimentalan i topao. Najstrašnija pouka je da su ovakvi političari apsolutni eksces, međutim, još strašnije je da je Muhika zaista vladao nekoliko godina i stvorio sopstvenu mitologiju. Danas živi na skromnom imanju koje kao da postoji u okolini Smederevske Palanke i izgleda kao zapušteni penzioner.

DEXIN

Početak prikazivanja: 3. mart

Hoze Muhika, bivši predsednik Urugvaja

Hoze Muhika, bivši predsednik Urugvaja

STANLIO I OLIO

Kao što je Čarli Čaplin u predratnoj Jugoslaviji bio Šarlo, tako su Sten i Oli postali Stanlio i Olio, ali i ostali možda najpopularniji komičari u istoj toj Jugoslaviji dosta decenija. Danas, kad su odavno otišli u zaborav, dolazi nam neočekivani i zanimljivo narativno pozicioniran film. Ostareli Stanlio i Olio na pozorišnoj turneji po memljivim britanskim salama 1953. Čini se da će ova dva komičara uspeti u pokušaju da vrate osećaj zlatnog doba Holivuda, ali u fokusu drame je njihovo dubiozno prijateljstvo i nerešeni odnosi. Naravno, starost i bolest su posebne stavke, ali su Džon Rajli i Stiv Kugan stvorili zaseban svet komičarskog esnafa na zalasku karijere. Gorko-slatko, kako se to već kaže…

CINEFEST

Početak prikazivanja: 3. mart