Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Grohotom se smejmo!: Tri nove vrsne TV komedije

AUTOR: Zoran Janković 08 Jan, 2019
Grohotom se smejmo!: Tri nove vrsne TV komedije

Piše: Zoran Janković

  • Camping

O čemu je: Suprug i supruga, sa sijaset pažljivo pod tepih gurnutih problema, odlaze na u sitne tančine organizovano kampovanje sa rodbinom i prijateljima, ali stvari se, gle čuda, brzo u potpunosti otmu kontroli. Reč je o amerikanizovanom prepravku istoimene britanske komedije od pre dve godine.

Zašto: Kao prvo, ovaj Camping vam daje na uvid u kom se trenutno stanju nalaze kreativni potencijali pre samo nekoliko leta megahajpovanih i u zvezde kovanih Line Danam i Dženi Koner, koje su kreatori ove američke verzije. Dobro po nih i po nas, nakon samo prve odlične sezone Devojaka (Girls) i potom niza bledih varijacija na potpuno isto, Danam i Koner su ponovo u dobroj formi. Camping donosi odličnu glumu (Dženifer Garner, Dejvid Tenant, Džulijet Luis, Ion Skaj, Bret Geman, Kris Saliven, Bridžet Everet), nekoliko izvrsnih komičnih segmenata, zanimljiv i duhovit prikaz ličnih histerija u vrtlogu navodno zrelih godina, te fin spoj komedije naravi i gross-out ukrasa.

Ali: Reč je ipak o vidno vernom prepravku britanskog izvornika.

  • Sally4Ever

O čemu je: Deset godina Seli je vodila dosadan život u predgrađu sa Dejvidom. Ali, tokom noći u kojoj je on zaprosi, Seli doživljava krizu vaskolikih identiteta i u trenu se preda divljoj romansi sa Emom, zavodnicom, harizmatičnom boemkom, glumicom, pevačicom, muzičarkom, pesnikinjom, manekenkom, književnicom… i mitomankom.

Zašto: Jer je ovo naprosto bravurozno. Da stvar bude i faktografski zanimljiva, pomenućemo da je seriju osmislila, pisala i lik nimalo toksične Sali odigrala upravo Džulija Dejvis, koja je i kreatorka gorepominjane britanske verzije Camping-a. U Sally4Ever ona ide još par koraka dalje, slasno i strasno se poigravajući postulatima komedija iz podžanra priča o neprijatnim ljudima, a same završnice druge i četvrte epizode donose i onima iskusnijima i prevejanijima šok u smislu potpuno raspojasanog a pritom veoma maštovitog gross out-a. Izvrsna je i Ketrin Šepard u ulozi Seli, zlosrećno željne emancipacije i slobode, a tu je i Džulijan Barat (koji je lane briljirao u filmu Mindhorn) još jednom u vrhunskoj formi.

Ali: Nema ’ali’ – ovo je savršenstvo kao takvo.

  • The Cool Kids

O čemu je: Udobni životi trojice priljatelja u penzionerskom domu bivaju ozbiljno uzdrmani kada u njihovu zajednicu prispe razdragana dama željna društva, avantura i zamlaćivanja na širok dijapazon tema.

Zašto: Ovde je, zapravo, dovoljan, samo jedan jedini argument – jedan od kreatora i producenata ovog sitkoma je Čarli Dej (voljeni i jedinstveni Čarli iz It’s Always Sunny in Philadelphia). Mimo toga, The Cool Kids zasad vrsno i elegantno plivaju po vodama sitkoma iz podvrste komedije naravi, a kao celina ova serija zadivljujuće vešto balansira na samoj ivici odrešitijeg, često i politički nekorektnog humora i pitkog i benevolentnog izraza. Najposle, tu je (u značajnoj ulozi) i Lesli Džordan, najpoznatiji po nezaboravnoj komičarskoj kreaciji lika Beverlija Leslija u Vil & Grejs.

Ali: Zasad nema uočljivijih falinki. Ova serija fukcioniše i kao K.E.Š. – Kratka enciklopedija šarma.