Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Improvizacije sa snimanja koje su postale legendarne filmske scene

AUTOR: CityMagazine 24 Mar, 2019
Improvizacije sa snimanja koje su postale legendarne filmske scene

U narednim redovima ćemo vam otkriti neke od takvih legendarnih scena iz filmskih klasika kao što su Kum, Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega i Mračni vitez.

1. Kum (1972)

U prvoj sceni filma Kum Vito Korleone mazi mačku koja mu se popela u krilo dok istovremeno donosi veoma brutalnu odluku. Mačke, naravno, nije bilo u scenariju već je sasvim slučajno završila u krilu Marlona Branda. Scena je ispalo toliko efektna da je reditelj filma Frensis Ford Kopola odlučio da je zadrži.

2. Mračni vitez (2008)

Ne treba trošiti reči na kvalitet glume pokojnog Hita Ledžera u filmu Mračni vitez. Jedna od scena u kojoj je pokazao svoj talenat za improvizaciju je ona u kojoj Džoker sarkastično tapše u policijskoj stanici kada gradonačelnik obavesti Džejmsa Gordona (Geri Oldman) da će postati policijski komesar Gotama. Hitova reakcija na to je bila toliko jednostavna, a opet, tako efektna.

3. Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega (1981)

Čuvena scena u kojoj Indijana Džons na ulicama Kaira sreće ratnika sa sabljom je po scenariju trebalo da bude relativno dugačka borba između njih dvojice, međutim, pošto se Harison Ford neposredno pre njenog snimanja otrovao hranom, reditelj Stiven Spilberg je odlučio da napravi malu izmenu. Naime, umesto duela sablje i biča, u filmu smo mogli da vidimo duel sablje i pištolja koji se, naravno, završio vrlo brzo.

4. Roki (1976)

Tokom montaže Rokijevog treniranja pred njegov bokserski meč života, možemo videti Silevestera Stalonea kako trči kroz pijacu u Filadelfiji. Najednom u ruke dobija pomorandžu koju mu je bacio jedan prodavac na toj lokaciji. To nije pisalo u scenariju niti je ta osoba bila statista, već se radi o pravom prodavcu koji se prosto zadesio tu jer je filmska ekipa zahtevala od lokalnog stanovništva da se ponaša kao inače tokom snimanja.

5. Titanik (1997)

Scena u kojoj Leonardo Dikaprio sa palube Titanika viče „I’m the king of the world“ je osmišljena u poslednjem trenutku. Pre nego što se odlučio za ovu rečenicu, reditelj Džejms Kameron je probao da snimi Lea kako izgovara drugačije rečenice, ali nijedna nije zvučala dovoljno ubedljivo. Na kraju se ispostavilo da je ovo jedna od najprepoznatljivijih scena filma, što je zaista velika stvar kada se ima u vidu da smo u istom ostvarenju gledali potonuće Titanika.

6. Američka lepota (1999)

Kevin Spejsi je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje danas persona non grata, ali to ne znači da se ne radi o jednom vrsnom glumcu koji iza sebe ima puno velikih uloga. Jedna od takvih je i ona u filmu Američka lepota koja mu je donela Oskara za najbolju ulogu. Iz tog filma je ostala zapamćena scena u kojoj Lester, lik koga tumači, večera sa svojom ženom i ćerkom. Nakon žustre prepirke, on naprasno baca tanjir sa svojom hranom u zid. To je bila potpuna improvizacija sa Spejsijeve strane koja je iznenadila sve prisutne, ali je na kraju ipak završila u krajnjoj verziji filma.

7. Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac (1980)

U scenariju filma Imperija uzvraća udarac je pisalo da kada princeza Leja kaže Hanu Solou da ga voli, on treba da joj uzvrati ljubav očekivanim odgovorom: „Volim i ja tebe“. Umesto toga on joj u filmu samo kaže: „Znam“. Odluku o promeni replike je doneo sam Harison Ford jer je smatrao da njegov filmski lik nikada ne bi rekao rečenicu koja je bila prvobitno napisana.

Izdvojeno za tebe

HBO serija „Dedvud“ nakon trinaest godina dobija dostojan završetak

Vestern serija „Deadvud“ se emitovala na televiziji HBO u periodu od 2004. do 2006. godine i važila je za jednu…

Popularni gazirani napici kao inspiracija za crtane junake

Coca-Cola, Fanta, Pepsi... za većinu nas to su bezalkoholni napici koji nas osvežavaju tokom letnjih dana. Za jednog korejskog ilustratora…

Filmska kritika: „Balkanska međa“

Jedna od krasota popularne kulture je lakoća sa kojom ona transcendira geografske, kulturološke ali i vremenske granice, a tu je…

Prvi trejler za treću sezonu serije „Stranger Things“

„Više nismo deca“ su reči Majka Vilera u prvom trejleru za treću sezonu naše omiljene serije „Stranger Things“. One otkrivaju…