Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kad filmski san postane java: Poslovni prostor reditelja Džejmsa Kamerona

AUTOR: Ljubisav Panić 08 Apr, 2019
Kad filmski san postane java: Poslovni prostor reditelja Džejmsa Kamerona

Piše: Ljubisav Panić

U deceniji koja je za nama, Kameron je pažljivo radio na četiri nastavka filma Avatar, ostvarenja s najvećom zaradom u svetu. Lepa je vest da se premijera drugog dela, posle višestrukog odlaganja, očekuje 2020. godine. Simultanom produkcijom serijala upravlja se iz poslovne baze, koja je magična koliko i Kameronov opus.

Kako je poznat po perfekcionizmu, reditelj je obraćao pažnju na mnoge detalje svog radnog okruženja u Kaliforniji. „Mislim da je važno da se, kao neko ko se zalaže za zaštitu životne sredine, držim tog puta u svim oblastima života i umetnosti“, rekao je osvrnuvši se na kancelarije urađene po ekološkim standardima.

Poslovni prostor nalazi se u zgradi kompanije Lightstorm Entertainment, koju je Kameron osnovao s producentom Lorensom Kasanofom 1990. godine. Zgrada je nekada bila u vlasništvu studija Marvel, tako da su posle kupovine uvedene mnoge promene da bi se napravilo „najzelenije mesto za snimanje u Holivudu“. U značajna ekološka prilagođavanja ubrajaju se poseban sistem za filtriranje vode, flaše koje se mogu koristiti više puta, veganski jelovnik u trpezariji i jedan od najvećih solarnih panela u industriji zabave.

Deo enterijera inspirisan je filmom Avatar, kog je dizajnerka Linda Marej gledala najmanje osam puta da bi dobro obavila posao. „Zaista sam želela da boje uradim kao što bi trebalo“, rekla je. Ostale prostorije, poput sale za projekcije, studija za jogu i dve teretane, takođe su rađene prema ekološkim načelima kad god je bilo moguće. „Šalili smo se u kancelarijama da bi trebalo da promenimo ime kompanije Lightstorm u Avatarstorm“, rekao je Džon Landau, producent koji s Kameronom sarađuje od filma Titanic.

Landau deo kompleksa upoređuje sa muzejom, jer se u njemu nalaze rekviziti iz Kameronovih blokbastera. Biste plavih vanzemaljaca iz filma Avatar, replika čuvenog Terminatora, skulptura čudovišne kraljica iz filma Aliens i druge filmske ikone dominiraju prostorom koji bi svaki filmofil poželeo za sebe. Iako vrata kompanije nisu otvorena za javnost, Landau je rekao da je lepo videti oduševljenje na licima ljudi koji rade u njoj rade ili mogu da je posete. Sudeći po fotografijama, nije teško poverovati mu na reč.