Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako filmovi i serije pogrešno predstavljaju pojedina zanimanja

AUTOR: CityMagazine 13 Feb, 2019

Kao da nisu u dodiru sa stvarnošću, scenaristi i producenti pronalaze neka pravila o raznim zanimanjima, pretvaraju ih u potpuno nerealne klišee i ponavljaju kad god za to imaju priliku. Ovi stereotipi tako postaju konstanta na koju se posle nekog vremena i sami navikavamo. Nažalost, oni obično nisu tačni, a evo koje od njih izdvajaju ljudi koji se i sami bave tim profesijama.

Barmeni ne slušaju probleme ceo dan

U filmovima, barmena ili nigde nema i ne može mu se privući pažnja, ili češće, sluša jadikovke likova koji ne znaju šta će sa sobom. Istina je negde između, jer oni imaju dosta posla i ne mogu da po ceo dan budu na raspolaganju u svojstvu terapeuta, ali takođe ne provode ni celu smenu u brisanju šanka ili poliranju čaša.

Nisu svi klupski muzičari depresivni

Foto: Summit Entertainment

Foto: Summit Entertainment

Činjenica je da priča o klupskim muzičarima obično kreće tako što su oni negde na ivici depresije i čekaju neko čudo da im promeni situaciju i donese sreću. Tek kad dođe do drastičnog zaokreta, vide se iskre života u njihovim očima i svet ponovo ima smisla. Istina je nisu svi muzičari takvi i da nekima jednostavno prija svirka u klubu i manja gužva nego da su poznati.

Arheolozi ne jure po džunglama sa bičem u rukama

Iako su filmski arheolozi obično usred neke ogromne avanture koja od njih zahteva da konstantno rizikuju život, u stvarnosti se to jednostavno ne dešava. Suština ovog posla je obilaženje raznih lokaliteta, detaljno pregledanje svega što se iskopa i pravilno čuvanje i obeležavanje svega toga. Sve to uz gomilu pročitanih izveštaja i tuđih istraživanja.

Nisu svi pisci neorganizovani

Foto: Summit Entertainment

Foto: Summit Entertainment

Najčešće ih prikazuju kao pijanice, koji su neorganizovani i ne baš u dodiru sa stvarnošću, ali su svejedno uspešni. To ne ide baš tako, jer je zapravo neophodno puno rada i truda i obično se bave i drugim, redovnijim poslom.

Naučnici ne prave eksperimente tako lako

Čim se nešto desi, filmski i serijski naučnici obavljaju razna testiranja, da ne bi gubili vreme. Tako nešto bi inače trajalo mesecima, čak i godinama, jer sve počinje predlogom eksperimenta, nakon čega ide skupljanje fondova i tek onda dolaze probna testiranja. Do konačnog rezultata vodi dug i naporan proces.

Analiza DNK traje mnogo duže

Foto: CBS

Foto: CBS

Nakon zločina i pronađenog tela, filmski proces dobijanja podataka iz DNK analize traje samo nekoliko sati. U stvarnosti, to je bliže odrednici od nekoliko dana ili nedelja, kada uopšte dođe na red od ostalih protokola. Zato je fizički nemoguće da ceo proces bude gotov u toku jednog običnog dana.

Vlasnici knjižara nisu pročitali baš svaku knjigu

Naravno da je neko ko drži knjižaru upućen u to što radi i da poznaje razne žanrove književnosti, ali nemoguće je da je pročitao baš svaku knjigu koju prodaje. U filmovima i serijama, za koju god da se knjigu uhvati kupac, prodavac i/ili vlasnik će im iste sekunde ispričati sve što mogu baš o toj knjizi.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Održana promocija romana Branka Rosića „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”

Promocija novog romana Branka Rosića „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“ održana je 12. februara u Jugoslovenskoj kinoteci. O romanu su…

Džordž Kluni se vraća na male ekrane u adaptaciji „Kvake 22“

U poslednje vreme, svedoci smo toga da se sve više holivudskih filmskih zvezda vraća na male ekrane posle dužeg perioda.…

10 najpopularnijih muzeja umetnosti na svetu

Muzeji širom sveta igraju veliku ulogu u čuvanju kulturnog blaga ljudskog roda. U njima možemo pronaći artefakte iz različitih perioda…

Provedite Dan zaljubljenih uz Kijanu Rivsa

Vinona Rajder i Kijanu Rivs ponovo glume zajedno i to u fenomenalnoj romantičnoj komediji koja dolazi u srpske bioskope upravo…