Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kristofer Nolan preporučuje: 5 filmova koji su inspirisali slavnog režisera

AUTOR: CityMagazine 28 Jun, 2019

Tokom dve decenije karijere, Nolan je pokazao svoj talenat u najrazličitijim filmskim žanrovima. Gledali smo njegove naučnofantastične, krimi, superherojske i ratne filmove. On je oduvek iskazivao poštovanje prema svojim uzorima iz sveta  filma kao što su Stiven Spilberg, Ridli Skot, Stenli Kjubrik i Dejvid Lin, i nije propuštao priliku da drugima preporuči njihova remek-dela.

U narednim redovima ćemo vam otkriti kojih 5 filmova je ostavilo veliki utisak na Kristofera Nolana i inspirisalo ga u njegovom radu.

1. Istrebljivač (Blade Runner) (1982)

Kada je snimao film Interstelar, Nolan je posebno bio pod uticajem filma Istrebljivač Ridlija Skota. Donekle neshvaćeni naučnofantastični noir iz 1982. danas ima status kultnog filma, a pre dve godine se pojavio i njegov nastavak Blejd Raner 2049. Nolan je takođe u više navrata pohvalio Osmog putnika, još jedan naučnofantastični film Ridlija Skota.

2. Lorens od Arabije (1962)

Dejvid Linov epski film o avanturama T.E. Lorensa tokom Prvog svetskog rata ima posebno mesto u srcu Kristofera Nolana. Tokom svoje kampanje za nastavak snimanja filmova na filmskoj traci, on je na Londonskom filmskom festivalu 2015. upravo prikazao scene iz Lorensa od Arabije da bi dokazao svoju poentu.

3. Spasavanje redova Rajana (1998)

Nolan je veliki fan Spasavanja redova Rajana i on nema problem da prizna da je Stiven Spilberg s njim zadao domaći zadatak svim autorima ratnih filmova u narednom periodu. On je čak tražio njegov savet pre nego što je odlučio da snimi svoj epski ratni film Denkerk.

4. Metropolis (1927)

Fric Langov ikonični Metropolis Nolan je okarakterisao kao „veliku prekretnicu u istoriji sedme umetnosti“. Ovaj nemi film nastavlja da inspiriše filmske i druge umetnike i dan danas, a dobra vest je da je restauriran 2010. pa će i naredne generacije biti u prilici da uživaju u ovoj fascinantnoj priči.

5. Špijun koji me je voleo (1977)

Uvek kada se čuju glasine o novom filmu o Džejmsu Bondu, neko pomene Kristofera Nolana kao potencijalnog režisera novog nastavka popularne franšize. To uopšte nije slučajno budući da je on više puta izjavio da su ga od malih nogu impresionirali ovi filmovi, a posebno Špijun koji me je voleo u kome je agenta 007 tumačio Rodžer Mur.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

EXIT 2019

Na jednom mestu okupiće se legendarni umetnici koji i dalje suvereno vladaju svetskom scenom, ali i najpopularniji heroji novih generacija…

Duh se pojavio u Beogradu! Građani u neverici i panici!

Juče je na glavnim ulicama naše prestonice uočena nesvakidašnja paranormalna pojava. Naime više stotina građana prisustvovalo je materijalizaciji entiteta koji,…

Ko je Čarli Manks?

Otkako je nova AMC-ova horor serija „NOS4A2“ stigla na male ekrane, četvrtkom se ne spava najbolje. Istina, serija obiluje elementima…

Filmsko leto

Ohlađena bioskopska sala je idealna lokacija za opuštanje ovih vrelih (ali i kišovitih) letnjih dana. Na našu sreću, filmski repertoar…