Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nacrtaj mi, recimo, osmeh: Kritika animiranih serija „The Snoopy Show“ i „The Great North“

AUTOR: Zoran Janković 22 Feb, 2021
Nacrtaj mi, recimo, osmeh: Kritika animiranih serija „The Snoopy Show“ i „The Great North“

Kažu da je na uzorku velikih brojeva (samim tim, i velikog broja pokušaja) sve moguće, ali ta teorija velikog uzorka kao da potklizava na terenu i konkretnim dometima televizijske produkcije u SAD-u kada su u pitanju sitkomi i komedije iz berbi poslednjih nekoliko godina. Uz izuzetak Bob Hearts Abishola i možda tek pristigla dva naslova (Call Your Mother i Young Rock), ništa zanimljivo i ništa vredno iole usredsređenije pažnje nije stiglo iz tog domena; onda ni ne čudi što se ispomoć traži i sa drugih adresa – recimo, iz odeljka animiranih serija. Tu negde na scenu stupa pohvala za dve nove tamošnje serije – The Snoopy Show i The Great North.

  • The Snoopy Show

Uz minimalnu mogućnost greške, sva je prilika da Snupija nije niti potrebno niti smisleno iole podrobnije i detaljnije predstavljati. I što se ove povratničke serije sa Snupijem tiče, stvari su ostale nepromenjene – u središtu je Snupi, svojeglavi i bizarnostima sklon maleni pas poprilično humanoidnih interesovanja i modela ponašanja, a tu su i Čarli Braun, Lusi i brojni drugi maleni likovi iz ušuškanog američkog predgrađa. Dakle, sve već dobro poznato je tu, i dobro je što je tako, a svakako valja pozdraviti odluku kreativnog dela ekipe i producenata da ovaj „osveženi“ Snupi bude nedvosmisleno zadržan u tim vremenski neprecizno postavljenim, ali definitivno starovremenskim okvirima, dakle, bez upliva modernosti i aktuelnih nam opsesija, navika, slabosti… Snupi je time i u ovoj inkarnaciji zadržao onovremensku dobronamernost i univerzalnost kojima je plenio i očaravao svih ovih decenija u ovom zbilja dugom međuvremenu.

S tim donekle u vezi, zanimljivo je pratiti kako je elegantno i delotvorno evoluirala apsurdnost čitave te postavke, te je sada možda i lakše pojmiti izvorne implikacije priče o Snupiju. Intrigantnim se čini i spoj ovog našeg, planetarnog sada i tih pomalo začudnih tonova i bočnih i podmotiva koji su svako malo izbijali na površinu i u dovoljno zametljiv plan, poput, recimo, splina Čarlija Brauna, nekako uvek nošenog defetizmom i izraženom skepsom u mogućnost ikakvog srećnog ishoda. To je lako primetno i u ovih šest epizoda (od po dvadeset i kusur minuta) koje sadrže po tri pričice sa Snupijem u središtu pažnje. Animacija je i dalje vrhunska, ton zauzdane i suptilnije komedije je i dalje zadivljujuće konsekventno sproveden i održavan, i jedina zamerka možda bi se ticala samog načina plasmana serije – poređane u niz po tri priče, premda dolaze do zapremine viđene za današnji sitkom, ove crtice sada očitavaju i izvesni manirizam, odnosno, biva upadljivije da svaka nova epizoda nosi varijaciju na prvobitnu i polaznu postavku.

Foto: Apple TV+
  • The Great North

Na prvom mestu, The Great North, izrazito šarmantna, duhovita i zaista smešna priča o blago disfunkcionalnoj porodici koja se nađe u gradiću usred Aljaske, stiže sa faktografskom preporukom koja nam ukazuje da su kreatori ove premijerne animirane serije radili i na Bobovim burgerima. Upravo pomenuti dugovečni hit jeste dovoljno ubedljiva referenca, ali stiče se utisak da su (naravno, na dosadašnjem uzorku odmeravano) autori komedije The Great North, srećom, ipak uspeli da iznađu izvor osobenosti u odnosu na tako opšteprihvaćenu prethodnicu.

U tom smislu, logična i evidentna analogija mogli bi da budu i američki nezavisni/indi filmovi, ponajpre oni sa početka ovog veka (recimo, The Station Agent, Garden State...), pre nego što su cinizam i najčešće glumljena odrešitost postali njegovi ključni sastojci. The Great North, mimo tog svog geografskog predznaka, pruža izobilje topline i povoda za iskren smeh, a sve to u priči o porodici bliskih osobenjaka koju je lako i pratiti i pojmiti – i na polju ideja, i na planu emocija. Zauzdana i promišljena melanholija ovde je stupila u srećan (poligamni) brak sa uspelom satirom i verom u univerzalnost kao značajnim začinom. Animacija je očekivano blago karikaturalna, a doprinos vredan hvale ostvarili su i glumci koji su pozajmili glasove sluđenim severnjacima: Nik Oferman, Megan Malali, Vil Forte, Dženi Slejt… Dakle, prva liga. A tu je i prikaza/duh Alanis Moriset (sa glasom prave Alanis Moriset)!

Foto: Fox Entertainment

Naslovni kolaž: Apple TV+/Fox Entertainment