Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najbolji britanski krimi filmovi

Krimi-triler je jedan od najdugovečnijih žanrova u književnosti i na filmu, što je donekle posledica toga što se razne vrste zločina dešavaju sve vreme širom sveta. Jedna od najplodnijih oblasti za ovaj žanr, kada su u pitanju filmovi, je Velika Britanija.

Postoji neki posebni šmek u filmovima sa područja Britanije što ih izdvaja od ostalih kinematografija. Da li je u pitanju specifičan smisao za humor, nešto drugačije snimanje ili jedinstvena atmosfera, ali oni nas uvek vuku da ih pogledamo. Izbor je bogat i u krimi žanru, a ovo su neki od filmova koje preporučujemo da pogledate ako već niste.

Uhvati Kartera (1971)

Ne, Majkl Kejn nije oduvek glumio samo dobroćudne čikice sa simpatičnim naglaskom i vrlo sporednom ulogom. Glumio je on i opasne momke, a to posebno važi za ovo ostvarenje iz 1971, koje predstavlja ekranizovanje istoimenog romana. Očekujte nasilan i pomalo previše mačo film iz današnje perspektive, ali za razliku od istoimenog rimejka sa Silvesterom Staloneom, ovaj film je veoma svestan sebe i šta je pouka koju pokušava da prenese.

Velika pljačka voza (1978)

Ovaj film je između ostalog zanimljiv po tome što ga je režirao pisac Majkl Krajton po sopstvenoj knjizi, a tu je i odlična glumačka postava. Radnja prati jednog naizgled sasvim običnog gospodina, koji je u stvari profesionalni lopov usred pljačke. Pošto se radnja odvija u viktorijansko doba, to je samo dodatni način da sve odiše britanskim duhom, ako vam već nije dovoljan Šon Koneri u glavnoj ulozi.

Dve čađave dvocevke (1998)

Prvenac reditelja Gaja Ričija uleteo je na scenu i pobrao odlične kritike fanova i publike, promenivši način na koji se gledaju britanski krimići. Ne zna se šta je bolje u filmu, dramatično snimljene scene, odlične uloge do tada ne tako poznatih glumaca, ili jednostavan a nezaustavljiv humor. Ono što će vas držati prilepljenim za ekrane su odlično napisani dijalozi, koji bi se mogli uporediti sa onim što radi Kventin Tarantino.

Layer Cake (2004)

Ukoliko poznajete Danijela Krejga isključivo kao Džejmsa Bonda, onda ovaj film obavezno mora da se nađe na vašoj listi. On ovde briljira u glavnoj ulozi dilera droge i baš ta rola ga je preporučila za agenta 007. Reditelj Metju Von je prethodno sarađivao sa Gajem Ričijem kao producent, i u ovom ostvarenju se vidi malo sličnog duha. Gledaocima sa našeg prostora biće zanimljiva i uloga Dragana Mićanovića.

In Bruges (2008)

Iako je u pitanju irski film, on je izašao u britanskoj produkciji i pobrao mnoge lokalne nagrade. Ovo je jedna prilično mračna crnohumorna komedija na kraju koje se možda nećete osećati srećno, ali koja će vas držati do poslednje sekunde. Smejaćete se dogodovštinama glavnog dvojca (maestralni Kolin Farel i Brendon Glison) u prelepom belgijskom gradu Brižu toliko da vam neće smetati ni svi mračni trenuci koji su odlično uklopljeni u celokupnu atmosferu.