Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolji filmovi koji su osvojili Oskara

AUTOR: CityMagazine 20 Feb, 2019
Najbolji filmovi koji su osvojili Oskara

Oskari za najbolje filmove dodeljuju se već devet decenija i za to vreme bilo je mnogih spornih odluka sa kojima se nisu složili baš svi filmofili. Mnogi od tih izbora i danas su kao prst u oko obožavaocima filmova koji nisu nagrađeni.

Naravno da nije bilo toliko grešaka koliko je bilo pravih odluka, tako da mnogi filmovi koji su zaslužili najsjajnije odličje su ga i dobili u proteklih 90 godina. Akademija prilikom odabira u obzir uzima i neke druge aspekte filma pored samog kinematografskog kvaliteta, a to se vidi po značaju i temama koje su i dalje univerzalne. Ovo su najbolji primeri toga.

Kasablanka (1944)

Foto: Allstar/Warner Bros

Foto: Allstar/Warner Bros

Čini se da je ovaj film ostario poput odličnog vina i da je i dan-danas zanimljiv gledaocima kao kad je izašao. Odlične uloge Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman ispraćene su nizom sporednih rola, koje samo doprinose opštem utisku i sjajno sprovedenom scenariju. Priča o izbeglicama iz Drugog svetskog rata u naslovnom afričkom gradu živopisna je u svakom kadru.

Apartman (1961)

Foto: United Artists/Sportsphoto/Allstar

Foto: United Artists/Sportsphoto/Allstar

Ova tragikomična romansa delimično je zasnovana na istinitoj holivudskoj priči. U filmu, jedan očajni radnik velike firme pozajmljuje svom šefu svoj stan za aferu koju ovaj ima sa jednom udatom ženom. U stvarnosti, jedan producent je upucao agenta sa kojim ga je žena varala, što ovom filmu daje još jednu mračniju notu. Sa striktno filmske strane, ovde nema greške.

Kum (1973)

Foto: Allstar/Paramount Pictures

Foto: Allstar/Paramount Pictures

Tokom ove decenije, Frensis Ford Kopola kao da ni u čemu nije mogao da pogreši, a to se posebno odnosi na prvi deo ove kultne trilogije. Ima onih koji ovaj film smatraju najboljim svih vremena, a to se donekle vidi iz mnogobrojnih citata koje ljudi i danas ponavljaju. Veruje se da ne postoji ni jedan jedini loš kadar u filmu.

Let iznad kukavičjeg gnezda (1976)

Foto: Allstar/UNITED ARTIST

Foto: Allstar/UNITED ARTIST

Adaptiranje ovog romana od početka je bilo problematično, a Džek Nikolson i reditelj Miloš Forman su čak prestali da pričaju jedan sa drugim u toku produkcije. Uprkos tome, sve je nekako privedeno kraju, a ne samo da je stigao Oskar za najbolji film, već i za najboljeg reditelja, najbolji adaptirani scenario, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

Mesečina (2017)

Foto: David Bornfriend/AP

Foto: David Bornfriend/AP

Iako je došlo do zabune prilikom proglašenja najboljeg filma 2017, ovaj film je apsolutno zasluženo poneo titulu najboljeg ostvarenja. U pitanju je jedan poetski prikaz odrastanja, ispunjen bojama i osećanjima. Zanimljivo je da je u pitanju film sa drugim najmanjim budžetom od svih dobitnika Oskara.