Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolji filmovi koji su osvojili Oskara

AUTOR: CityMagazine 20 Feb, 2019
Najbolji filmovi koji su osvojili Oskara

Naravno da nije bilo toliko grešaka koliko je bilo pravih odluka, tako da mnogi filmovi koji su zaslužili najsjajnije odličje su ga i dobili u proteklih 90 godina. Akademija prilikom odabira u obzir uzima i neke druge aspekte filma pored samog kinematografskog kvaliteta, a to se vidi po značaju i temama koje su i dalje univerzalne. Ovo su najbolji primeri toga.

Kasablanka (1944)

Foto: Allstar/Warner Bros

Foto: Allstar/Warner Bros

Čini se da je ovaj film ostario poput odličnog vina i da je i dan-danas zanimljiv gledaocima kao kad je izašao. Odlične uloge Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman ispraćene su nizom sporednih rola, koje samo doprinose opštem utisku i sjajno sprovedenom scenariju. Priča o izbeglicama iz Drugog svetskog rata u naslovnom afričkom gradu živopisna je u svakom kadru.

Apartman (1961)

Foto: United Artists/Sportsphoto/Allstar

Foto: United Artists/Sportsphoto/Allstar

Ova tragikomična romansa delimično je zasnovana na istinitoj holivudskoj priči. U filmu, jedan očajni radnik velike firme pozajmljuje svom šefu svoj stan za aferu koju ovaj ima sa jednom udatom ženom. U stvarnosti, jedan producent je upucao agenta sa kojim ga je žena varala, što ovom filmu daje još jednu mračniju notu. Sa striktno filmske strane, ovde nema greške.

Kum (1973)

Foto: Allstar/Paramount Pictures

Foto: Allstar/Paramount Pictures

Tokom ove decenije, Frensis Ford Kopola kao da ni u čemu nije mogao da pogreši, a to se posebno odnosi na prvi deo ove kultne trilogije. Ima onih koji ovaj film smatraju najboljim svih vremena, a to se donekle vidi iz mnogobrojnih citata koje ljudi i danas ponavljaju. Veruje se da ne postoji ni jedan jedini loš kadar u filmu.

Let iznad kukavičjeg gnezda (1976)

Foto: Allstar/UNITED ARTIST

Foto: Allstar/UNITED ARTIST

Adaptiranje ovog romana od početka je bilo problematično, a Džek Nikolson i reditelj Miloš Forman su čak prestali da pričaju jedan sa drugim u toku produkcije. Uprkos tome, sve je nekako privedeno kraju, a ne samo da je stigao Oskar za najbolji film, već i za najboljeg reditelja, najbolji adaptirani scenario, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

Mesečina (2017)

Foto: David Bornfriend/AP

Foto: David Bornfriend/AP

Iako je došlo do zabune prilikom proglašenja najboljeg filma 2017, ovaj film je apsolutno zasluženo poneo titulu najboljeg ostvarenja. U pitanju je jedan poetski prikaz odrastanja, ispunjen bojama i osećanjima. Zanimljivo je da je u pitanju film sa drugim najmanjim budžetom od svih dobitnika Oskara.