Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najčuveniji filmski automobili

AUTOR: CityMagazine 03 Feb, 2019
Najčuveniji filmski automobili

To i nije toliko iznenađenje, kada uzmemo u obzir da automobili mnogim ljudima nisu samo sredstvo za dolaženje od tačke A do tačke B, već jedna prava strast. Ovi filmski automobili pokazali su da igraju i te kako značajnu ulogu u priči i sveukupnom doživljaju ostvarenja čiji su deo.

Povratak u budućnost

Mnogi će prepoznati DeLorean DMC 12 kao sredstvo pomoću koga su glavni likovi filma putovali u prošlost i budućnost. Iako nije imao dugi proizvodni život van filmskih okvira, uklopio se savršeno kao vremenska mašina. Korišćeno je pet pravih automobila i još nekoliko modikovanih za snimanje posebnih scena.

Bulit

Ovaj film ima jednu od najčuvenijih automobilskih jurnjava u istoriji i po njemu je čuven Mustang iz 1968. godine. Ono što je zanimljivo je da je Stiv Mekvin sam vozio sve svoje deonice, dok je naspram njega negativca glumio kaskader Bil Hikman, poznat po vožnji i u drugim filmovima. Sam Mustang iz filma je tek skoro ponovo pronađen.

Kristina

Ovde automobil i jeste glavni lik, jer je u pitanju auto koji je živ i ubija ljude. Ovakva postavka radnje ne treba da čudi, s obzirom na to da je u pitanju film Džona Karpentera zasnovan na knjizi Stivena Kinga. Mnogi nisu mogli da Plimut iz filma gledaju na isti način nakon gledanja ovog ostvarenja, a od 20 njih iz filma, samo dva su i danas kod kolekcionara.

Isterivači duhova

Kadilak koji je postao kultno vozilo u ovom filmu pre toga je bio korišćen kao ambulantno ili mrtvačko vozilo. Kupljen je jeftino i imao je mesta za celu glumačku i snimateljsku ekipu, ali se kvario više puta tokom snimanja. U drugom delu filma, već je bio u veoma lošem stanju i neke od scena gde ekipa ima problema sa automobilom su stvarne.

Pobesneli Maks

U početku, to je bio samo jedan običan Fordov model napravljen u Australiji, ali je potom Džon Dauding osmislio prepoznatljivi futuristički izgled. Maks u početku odbija da vozi ova kola, da bi kasnije ipak prihvatio da osvetu sprovede uz njihovu pomoć. Automobil je sa njim i u drugom delu, a ima i kratko pojavljivanje u najnovijem, četvrtom delu.

Smoki i bandit

U ovom filmu, koji je dinamičan i zanimljiv od početka do kraja, dve zvezde su Bert Rejlnolds i Pontijak koji vozi. U produkciji je učestvovalo četiri ovakva modela, koji su bili drastično oštećeni. Pred kraj, poslednji je jedva išao, a preostala tri su korišćena za delove za njega. Najveće oštećenje bilo je na skoku sa mosta, što je izveo sam reditelj filma.

Tačka nestanka

Još jedan kultni film koji obiluje scenama brze vožnje, jer je glavni lik dostavljač koji se opkladio kako će automobil dostaviti u rekordnom vremenu. Svih pet Dodž automobila koji su korišćeni preživeli su do kraja filma bez previše oštećenja, a glavni kaskader ih je pohvalio zbog izdržljivosti i broja konjskih snaga.