Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najlepši saobraćajni kolapsi na filmu

AUTOR: Gavrilo Petrović 17 Jan, 2019
Najlepši saobraćajni kolapsi na filmu

Ho, ho, ho! ‘Ladno napolju, a? I ne prestaje da veje. Kako vam ide prevoz do grada? Kako je u toj brzoj i redovnoj 15-ici, nasukanoj kod Ušća, tako blizu a tako daleko mosta, i vašeg radnog mesta, u kojoj skrolujete niz internetske sadržaje dok vam palac ne utrne? Da li ste odabrali pravu radio-stanicu da pevušite nešto meditativno dok čekate da se otpuši čep na autoputu?

Tekst: Gavrilo Petrović

U neka davna vremena zimskih kolapsa izazvanih padavinama i neblagovremenim reagovanjem, gradske vlasti bi nam lepo objasnile da ih je sneg „iznenadio“. Pametnom dosta. A i krajnje razumno opravdanje, ako ga razložite: niko ne očekuje vejavicu usred zime, još manje usred globalno sve ekstremnijih vremenskih prilika zbog klimatskih promena. Što bi. Niđe veze.

Ove vlasti su naprednije: one tvrde da crva, odnosno saobraćajnog kolapsa biblijskih razmera, nije ni bilo. Ne verujte društvenim mrežama. Ne verujte svojim očima. Vi samo mislite da tog dana niste mogli da pređete most, ali ne, preleteli ste Deda Mrazovim saonicama. A kolapsa ako je i bilo – a nije – krivi su meteorolozi. Sad vam je sve jasno. A i kolaps je ionako, mnogo pre snega, postao nova normala. Problem rešen. To su te praznične čarolije.

Tako da, dok čekate u nepostojećem zakrčenju, i gledate kako da ubijete vreme a ne i živo biće koje je našlo da se prestrojava ispred vas, razmotrite i neke taktike iz poznatih filmskih ostvarenja za hendlovanje stresa izazvanog imaginarnim zastojima.

PAD (1993)

Ako vam se desi da načisto prsnete zbog radova koji danima blokiraju ulicu, a ne deluje ni da se suvislo odvijaju već da se neki velmoža tu ugrađuje i zajebava narod, i više ne možete da džedžite u kolima i trpite sve to, možete napustiti vozilo kao Majkl Daglas u ostvarenju Džoela Šumahera, i ljubazno priupitati izvođače iz privatne građevinske firme, izvinite, molim vas, ŠKK?

UMRI MUŠKI 3 (1995)

Pre svega, tu je Meklejnov iskusni trik sa pozivom kola hitne pomoći na svoju lokaciju, pa šlepanje uz njih do željenog odredišta. Znate, kao kad pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uključe rotaciona i sirenu na usnuloj Gazeli kao da su se odjednom setili da jure Kajzera Sozea u bekstvu od teškog dela. Kao. Međutim, pravi „zeleni talas“ je šansa da smotate udesno i presečete preko parka! Sad nije ni sezona biciklista, džogera i izletnika koje treba da izbegavate kao na poligonu; jedino što je i na drugom kraju parka – spojler – isti zastoj. Ali, bitno je putovanje, ne cilj.

8 ½ (1963)

Odlučite li se za ostanak u kolima dovoljno dugo da izgubite pojam o vremenu i svrsi vašeg besmislenog zakočenog postojanja, možda sve počne da poprima konture nekog sna, kao junaku iz Felinijevog filma. Taj saobraćajni haos je vaš nesređeni život, svi s kojima imate nerazrešene račune u tom su krkljancu, i gledaju vas, tako da sve postane neizdrživo, da ne možete da dišete, da hoćete prosto da – odletite!

12 MAJMUNA (1995)

Dok čekate na vaš život da se pomeri još koji metar za još koji minut, može vam se učiniti da se ceo društveni poredak slama pred vašim očima, samo vi toga još niste svesni – jer ste zaglavljeni negde na Autokomandi. Tada vas možda ne bi začudilo da na izdignutim asfaltnim pistama ugledate, kako graciozno prolaze, žirafe! – slonove! majmune! Ili je to možda u sklopu gradske politike otvaranja slepih ulica: da se otvori zoološki vrt, a životinje slobodno tumaraju javnim saobraćajnicama, da imaju ljudi šta da gledaju dok čekaju. I da ne kažemo posle kako ova vlast ne radi ništa za nas.

USPON PLANETE MAJMUNA (2011)

Kad smo kod majmuna, šta ako su nas stvarno preplavili nekakvi MAJMUNI, zauzeli busiju za svoja MAJMUNSKA posla, i svakog časa može da vam se desi ovo?

POSLEDNJA EKSKURZIJA 2 (2003)

Nekad je dobro ne pomerati se. Posebno ako vam se život – i gadna smrt – odviju pred očima u predosećaju lanca događaja koji vodi do lančanog sudara koji vodi do smrtnog ishoda. Dovoljno je da negde bude neispravna neka rampa, pa da se desi ogromna, tragična nesreća.

LA LA LAND (2016)

Umesto svega toga, možete se prepustiti nadrealnoj situaciji koja je postala vaš svakodnevni život, izaći iz kola nasred prometne ulice potpuno zakrčene „malo posećenim“ protestom, i zaplesati! Kao junaci filma La La Land na užarenoj losanđeleskoj petlji, i vi se možete protegnuti na svežem vazduhu za jedan masovni, spontano koordinisani muzički intermeco, gde ćete u treperavom sjaju zimskih pahulja, ko zna, možda zaigrati valcer upravo sa vernom izveštačicom gradske televizije. Gdegod da ste krenuli, na pravom ste mestu.

Svi ovi scenariji u nekom trenutku odviće vam se u glavi dok se reka limenih kutija nije pomerila ni do sledećeg semafora. Samo jedan savet vozačima – ako može. (Pored onog osnovnog: da sami proverite stanje na glavnim gradskim saobraćajnicama.) Ne budite kivni i neprijatni prema kolegama i koleginicama u saobraćaju. Bes uputite na pravu adresu, što božansku, što zemaljsku – kad se jednom iskobeljate iz gužve. Jer svi smo zaglavljeni u istoj petlji.