Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nebojša Dugalić i Rejf Fajns u filmu „Bela vrana“ na MOJ OFF

AUTOR: CityMagazine 30 Jul, 2020
Nebojša Dugalić i Rejf Fajns u filmu „Bela vrana“ na MOJ OFF

U „sali“ kućnog bioskopa MOJ OFF koji neprekidno radi već puna četiri meseca, avgust mesec započeće uz veoma cenjena domaća glumačka imena Nebojšu Dugalića i Raleta Milenkovića, kao i uz inostrane zvezde Rejfa Fajnsa, Arnolda Švarcenegera, reditelja Pavela Pavlikovskog.

Od 1. avgusta na adresi mojoff.net naći će se evropska i američka kinematografija, filmovi FESTA 2019 – Hladni rat (Cold War) i Bela vrana (The White Crow), potom američka drama Fatalni ishod (Aftermath) koja je u četvrtak 6. avgusta BESPLATNA za posetioce bioskopa, kao i animirani film Luiza na obali prikazan na KIDS FEST-u 2016. godine.

U režiji populanog Britanca Rejfa Fajnsa nastala je englesko-srpska koprodukcija Bela vrana koja je prošle godine otvarila 47. Međunarodni filmski festival – FEST, a delom je i snimana u Beogradu, o čuvenom ruskom baletskom igraču Rudolfu Nurejevu čiji je prebeg iz Sovjetskog Saveza ostao kao istaknut primer o odlascima tadašnjih sovjetskih umetnika iz matične zemlje. 

Bela vrana

Radnja ovog biografskog filma smeštena je u period Hladnog rata, vraćajući nas decenijama unazad kada je baletski igrač tadašnjeg lenjingradskog teatra Kirov – talentovani Rudolf Nurejev, odlučio da i pored stalne pratnje KGB-a ostane u Parizu i ne nastavi sa turnejom trupe. Njegov zahtev za azilom u Parizu zapanjio je svet i postao više nego dramatičan za sve prisutne članove pozorišta, ali blistava karijera bila mu je zagarantovana i na Zapadu. Njegova popularnost bila je ogromna, njegov uticaj na potonje baletske igrače neverovatan.

Britanski glumac i reditelj Fajns igra čuvenog majstora igre Aleksandra Puškina, koga predstavlja glumeći isključivo na ruskom jeziku, a glavnog lika Nurejeva, u njegovoj dvadeset i trećoj godini, tumači ukrajinski baletetski igrač Oleg Ivenko.

Film je sniman u englesko-srpskoj koprodukciji i neke od uloga tumače naši glumci Nebojša Dugalić, Radoslav Rade Milenković, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović. Adaptaciju bestselera o životu Nurejeva uradio je scenarista Dejvid Her, poznat po nagrađivanim ostvarenjima – Sati (The Hours) i Čitač (The Reader).

Hladni rat

Poljski film Hladni rat koji je prošle godine poneo tri nominacije za nagradu Oskar, a Pavelu Pavlikovskom donelo nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom filmskom festvalu, još jedan je FEST-ov naslov na MOJ OFF i osvrće se na vreme Hladnog rata.

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, u posleratnim vremenima Varšave, Pavlikovski donosi priču o ljubavi između džez pijaniste Viktora (Tomaš Kot) i mlade Zule (Joana Kulig), talentovane za pevanje i igru, o njihovim različitim temperamentima, kao i socijalnom poreklu, a lokacije stalnih susreta poput Berlina, Pariza, Jugoslavije ostaće tesne za njihovu strast.

Za decu i ljubitelje animacije na repertoaru će se naći francuski animirani film Luiza na obali iz 2016, a BESPLATNO u četvrtak (6. avgusta) posetioci Online bioskopa moći će da pogledaju film sa Arnoldom Švarcenegerom Fatalni ishod zasnovan na istinitim događajima u Nemačkoj, kada su se dva putnička aviona sudarila zbog greške kontrolora saobraćaja. Priča prati živote dva potpuna stranca koje je povezala nesreća, Romana (Švarceneger) koji u toj nesreći gubi ženu i trudnu ćerku  i kontrolora leta Džejka (Mek Neri) čija greška je uzrok nesreće.