Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neverovatne zanimljivosti o „Ratovima zvezda” koje sigurno niste znali

AUTOR: CityMagazine 16 Apr, 2019
Neverovatne zanimljivosti o „Ratovima zvezda” koje sigurno niste znali

Luk Skajvoker je trebalo da bude žensko

Kada je davne 1975. godine, Džordž Lukas radio na scenariju, od mnogo problema koji su se javljali, jedan je bio i nedostatak ženskih likova. Lukas je zato uradio nešto radikalno, glavnog lika je preimenovao u osamnaestogodišnju devojku. Međutim, nekoliko meseci kasnije vratio se prvobitnoj ideji i zadržao glavnog muškog lika.

Joda je trebalo da bude majmun

Prvobitna zamisao za lik Jode je bila ta da on zapravo bude majmun sa zelenom maskom i štapom. Na sreću, ova ideja je odbačena jer je jedan od eksperata koji je radio sa majmunima predočio da bi majmun uporno skidao masku te bi snimanje bilo nemoguće. Tim je zatim angažovao Frenka Oza (koji je davao glas Mis Pigi) koji je oživeo Jodu.

Veliki džedaj učitelj Joda

Veliki džedaj učitelj Joda

Han Solo je poginuo u originalnom scenariju

Originalni završetak Povratka džedaja bio je takav da je Luk preuzeo ulogu Darta Vejdera kao zlog Galaktičkog vođe, a Han Solo je poginuo u herojskom napadu na Zvezdu smrti. Do toga naravno nije došlo.

Uvodni tekst je sniman tri sata

Čuveni plutajući tekst kao uvod je možda bio jedan od najvećih dostignuća specijalnih efekata u filmu. Tekst je snimljen praktično pažljivim stavljanjem žutih slova širine 2 metra duž crne papirnate podloge dugačke skoro 2 metra, sa kamerom koja polako prelazi preko njih. Ono što je sada podrazumevana opcija softvera za snimanje tada nije bila pa je trebalo 3 sata za snimanje takvog uvoda.

Harison Ford kao Han Solo

Harison Ford kao Han Solo

Četiri muškarca su pomogla da se stvori jedan Dart Vejder

Kako ćete stvoriti veliki lik kao što je Dart Vejder? Uz pomoć četiri muškarca! Telo Vejdera koje je na ekranu visoko skoro 2 metra tokom snimanja je tumačio bodi bilder Dejvid Provs. Njegov dvojnik za scene akcije je bio profesionalni mačevalac Bob Anderson, glas je davao Džejms Erl Džouns, a lice Sebastijan Šo.

„Ja sam tvoj otac” je najbolje čuvana tajna filma

Lukas je tako dobro čuvao u tajnosti zaplet kraja Imperije da je čak napisao lažan scenario kako ni glumci ne bi znali završetak. Samo je Mark Hamil znao pravu verziju, ali i njemu je rečeno par trenutaka pre snimanja.

Dart Vejder

Dart Vejder

Džordž Lukas je izgubio opkladu vrednu 40 miliona dolara od Stivena Spilberga

Krajem ’70-ih, Lukas je radio na ovom filmu u isto vreme kada je i njegov prijatelj Stiven Spilberg snimao Bliski susret treće vrste. Kada je jednom prilikom Lukas posetio Spilbergov set, uspaničio se jer je izgledao baš dobro i mislio je da će film biti uspešniji od Ratova zvezda. Zato se dogovorio sa Spilbergom da razmene udeo u filmovima. Jedan drugom su dali po 2,5 odsto udela. To je svakako bila dobra opklada jer su Ratovi zvezda zaradili 775 miliona dolara, a Bliski susret treće vrste 304 miliona.