Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nikita i njene ćerke

AUTOR: Zoran Janković 24 Jun, 2019

Piše: Zoran Janković

  • La Femme Nikita (1990)

Voljena Nikita, i referentna i relevantna na današnja gledanja, pominjanja i analiziranja, kanda će zadugo još ostati neprevaziđen rad na tu i obližnje teme. Ovaj naglašeno šik francuski triler u najboljoj tradiciji tamošnjih krimića sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka, a sa nezaboravnom glavnom junakinjom, superiornom asasinkom sa izvesnom zadrškom, i tri decenije kasnije slovi kao moćna mustra po kojoj Beson, što u svojstvu reditelja i/ili samo producenta, kroji slična ostvarenja. Ipak, teško je dobaciti do istih visova bez An Parijo na čelu glumačke kolone.

  • Le Professional aka Leon (1994)

Isprva može zazvučati počudno, ali i čuveni i možda još cenjeniji Besonov Profesionalac, uglađeni i kinestetski visoko ispoliran melenholični akcijaš zapravo nosi posvetu pominjanoj Nikiti – ćutljivo-ćudljiva devojčica (u vrsnom tumačenju Natali Portman) po više osnova, a ponaviše i ponajpre na idejnom planu mogla bi biti predočavana i kao džepna Nikita ili (još preciznije) kao ćerka Nikite i Marka (Žan-Ig Anglad), mada se hronološki to ne poklapa.

  • Colombiana (2011)

Dvadesetak godina docnije, Beson se (kao producent i jedan od scenarista) vratio, nazovimo to tako, imaginarijumu Nikite, koju je u filmu Colombiana uverljivo odigrala uvek (pa i u znatno manje uspelim i bezličnijim filmovima) pouzdana Zoi Saldana. Otklon u odnosu na već viđeno je nađen u egzotičnom miljeu, vidno svedenijem narativnom pristupu i zamahu, te tehnološkoj evoluciji. Krajnji rezultat ovog remiksa je sasvim upotrebljiv, pitak i upečatljiv B akcijaš u ruhu filma A klase.

  • Lucy (2014)

Samo tri godine kasnije Beson (sada i i na poziciji reditelja) nanovo se prihvatio pominjanog pelcera, i to u slučaju prilično uspešnog i sasvim vešto skockanog SF akcijaša jednostavno nazvanog Lucy. Začin je ovog puta nađen u SF dimenziji, a upadljivo drugačiju energiju (pa i fizikus) donela je Skarlet Johanson, takođe, kako ovaj besonovski kanon nalaže, svim oružjima, oruđima i preterivanjima sklona.

  • Anna (2019)

Ukoliko je to uopšte i moguće precizno razlučiti i ustvrditi, najdosledniju varijaciju Nikite doneće nam upravo Anna. Bučna i vratolomna akcija, hipertrofija na svakom koraku, krasotica u žiži priče, svet špijunskih i sličnih nadgornjavanja…, pa čak i Helen Miren na koti na kojoj iz Nikite pamtimo jednako veliku i jedinstvenu Žanu Moro… I više nego dovoljno za odlazak na ovo kino-hodočašće, tim pre što je Beson posle poviše kreativnih promašaja i lutanja pre samo par godina mnoge poklonike ne samo strip-izvornika oduševio svojim filmskim viđenjim Valerijana.

Kompletizma radi, pomenimo ovde televizijsku Nikitu sa Petom Vilson (kao i njenu noviju inkarnaciju) i Point of No Return (1993), američki prepravak Nikite sa Bridžet Fondom u ključnoj ulozi i The Silencer (1992), isto to, ali u nižoj produkciono-distributivnoj ligi, gde se Nikitina baština dovoljno zanimljivo sjedinila sa mogućnostima, datostima i ograničenjima američkog C filma te nikada prežaljene VHS ere. A pominjani i najavljivani su nastavci Kolombijane i Lusi.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Fanovi su izabrali svog omiljenog filmskog Betmena

Pre nekog vremena smo najavili da će Robert Patinson biti naredni filmski Betmen. On će tako postati drugi Britanac koji…

Različiti glasovi, jezici i pogledi na književnost – osmi Beogradski festival evropske književnosti

Pod sloganom „Najbolje od svega. Najbolje za sve”, od 25-28. juna u beogradskom Domu omladine realizuje se uzbudljiv, multimedijalni, i…

U planu je snimanje nastavka serije „Seks i grad“

Treći nastavak filma „Seks i grad“ možda nikada neće ugledati svetlost dana, ali to nije razlog za očajavanje. Naime, u…

„X-Men“ filmovi, od najgoreg do najboljeg

U bioskopima je ovih dana aktuelan najnoviji i za sada poslednji nastavak sage o Iks-ljudima, „Dark Phoenix“. Ovaj filmski serijal…