Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Objavljen prvi insert iz filma „Dara iz Jasenovca“

AUTOR: CityMagazine 12 Jan, 2021
Objavljen prvi insert iz filma „Dara iz Jasenovca“

Prvi insert iz filma Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Antonijevića je i zvanično objavljen, označavajući uvertiru u američku distribuciju filma koja počinje za manje od mesec dana, tačnije 5. februara. Istovremeno, insertom se najavljuje i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. april, datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac. Nakon beogradske premijere 22. aprila, film će se naći u bioskopima širom Srbije.

Ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar u kategoriji međunarodnog filma, kao i za Zlatni globus u svim kategorijama, snimano je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, i predstavlja prvi igrani film na temu logora Jasenovac.

Istorijska drama se osvrće na period 1942. godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju. Priča Dara iz Jasenovca je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare među hiljadama onih za koje se nikad nije saznalo, a koji su imali i tragičnije sudbine.  

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću. Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović.

Film su producirali Predrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario dolazi „iz pera“ Nataše Drakulić.