Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo je prava priča iza serije „Birmingemska banda”

AUTOR: CityMagazine 02 Oct, 2019
Ovo je prava priča iza serije „Birmingemska banda”

Da, znamo da željno iščekujete petu sezonu megapopularne serije Birmingemska banda (Peaky Blinders), ali samo što nije stigla. U međuvremenu vam donosimo neke činjenice o istorijskim inspiracijama za ovo delo.

Verovatno ste već znali da je serija donekle inspirisana stvarnim likovima i događajima, ali da li znate gde treba povući tu granicu između realnosti i fikcije? Za par dana gledaćemo Tomija Šelbija u novom, parlamentarnom okruženju, a to se nikada nije desilo u stvarnosti. Evo šta je otkrio Stiven Najt, tvorac serije.

Inspiraciju za pisanje ove serije dobio je nakon jedne očeve priče. Naime, njegov deda zamolio je njegovog oca da prenese jednu poruku svojoj braći. Nakon što je došao do njih, video ih je za okruglim stolom, sa još šestoricom besprekorno obučenih ljudi, sa kapama i pištoljima u džepovima. Na stolu je bilo srebro, a sve je delovalo kao početak jedne vrlo zanimljive priče…

Ono što se razlikuje u odnosu na serijski okvir jeste da je prava „banda” svoje postojanje započela 1890-ih, a ne 1920-ih godina, kao i da nikada nije imala političke ambicije. Činili su je mladići iz Birmingema, koji su učestvovali u pljačkama, kockanju i uličnom nasilju sve do 1910-ih godina. Tada se pojavila druga banda, „Bimingemski momci”, koja je preuzela njihovu ulogu.

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: BBC