Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Petparačke priče u svemiru: „Zvezdane staze“ bi mogle biti poslednji film Kventina Tarantina

AUTOR: Ljubisav Panić 02 Aug, 2019

Piše: Ljubisav Panić

Ideja zvuči primamljivo. Tarantino je postao jedan od najpoznatijih filmskih stvaralaca na svetu zahvaljujući trilerima kao što su Ulični psi, Petparačke priče, Ubiti Bila, Đangova osveta i drugi. Do sada, međutim, nijednom nije bio u svemiru. Poput mnogih nezavisnih stvaralaca, zaobilazio je skupe naučnofantastične filmove u širokom luku.

Da li će se situacija promeniti još uvek je diskutabilno. Tarantino se obavezao da kao scenarista pomogne studiju Paramaunt koji pokušava da vrati posadu svemirskog broda Enterprajz na stare staze bioskopske slave. Od 2009. godine, kada je Dž. Dž. Abrams režirao maestralan povratak Zvezdanih staza, dva poslednja nastavka odvela su serijal u ćorsokak, što se dešavalo mnogo puta ranije. Dok univerzum doživljava preporod tamo gde je nastao – na televiziji (Star Trek: Discovery, Star Trek: Picard), Tarantino bi ga mogao spasiti u svetu visokobudžetnog filma.

Reditelj Dž. Dž. Ejbrams sa glumcima iz poslednja tri dela „Zvezdanih staza" (foto flickr.com)

Reditelj Dž. Dž. Ejbrams sa glumcima iz poslednja tri dela „Zvezdanih staza” (foto flickr.com)

Ova lepa zamisao ne uzima u obzir da poznati reditelj obožava stvari koje teško mogu da se povežu sa Zvezdanim stazama. Litre krvi, psovke i antijunaci sa margine ne čine glavne potporne stubove dugovečnih avantura iz svemira. Kapetan Kirk i staloženi vanzemaljac Spok su mnogo toga, ali su retko bili primorani da budu žustri protivnici sistema kakve Tarantino voli.

„Ne mislim da je to toliko važno ali, ako ću to da uradim, uradiću na sopstveni način. Ukoliko ste pogledali mojih devet filmova, onda već znate da se to što radim ne preporučuje mlađima od 18 godina i da je to rad koji je pošteđen određenih restrikcija. Mislim da bi bilo kontroverznije kada bih rekao da bih uradio film koji bi se idealno uklopio u serijal i bio pristupačan svim uzrastima. To nisam ja“, rekao je Tarantino nedavno o stilu koji bi primenio na Zvezdane staze.

Kventin Tarantino posle napuštanja rediteljske karijere planira da se bavi pisanjem (foto vulture.com)

Kventin Tarantino posle napuštanja rediteljske karijere planira da se bavi pisanjem (foto vulture.com)

Bilo da se prihvati režije ili ne, za višestruko nagrađivanog filmadžiju svi putevi su još uvek otvoreni. Ozbiljno je razmatrao da se pozabavi trećim delom filma Ubiti Bila, angažovao je pisca da napiše scenario za film u kom bi udružio Đanga i Zoroa, a studio Paramaunt nije odredio početak snimanja novih Zvezdanih staza. Scenario, kojim će se Tarantino pozabaviti posle promocije filma Bilo jednom u Holivudu, napisao je Mark L. Smit (The Revenant), s tim što do njegove realizacije može proteći mnogo vremena.

„Moram da kažem jednu stvar o Zvezdanim stazama za koju sam čekao da je neko inicira pitanjem. Ne znam da li ću ih režirati ili ne. Moram da razmislim o tome, ali Mark je napisao zaista dobar scenario. Postoje neke stvari na kojima moram da radim ali mi se zaista, zaista dopao. Iznerviran sam zbog izjava Sajmona Pega [glumac koji je u poslednja tri dela Zvezdanih staza glumio inženjera Montogmerija Skota]. On nije upoznat sa dešavanjima, a nastavlja da komentariše kao da jeste. Jedan od njegovih komentara je: ‘Pa, znate kako, neće to biti Petparačke priče u svemiru.’ Da, hoće! Ako ih ja budem radio, to je upravo ono što će biti. Biće Petparačke priče u svemiru. Osetio sam taj petparački aspekt kada sam pročitao scenario. Nikada nisam pročitao naučnofantastični film koji ima tu vrstu s*anja u sebi, nikada. Nema takvog naučnofantastičnog filma. […] U najmanju ruku, jedinstven je u tom pogledu. Postoji gangsterski element u ovome što radimo sa Zvezdanim stazama i to funkcioniše veoma dobro“, rekao je Tarantino.

Lenard Nimoj i Vilijam Šatner kao Spok i kapetan Kirk iz originalnih „Zvezdanih staza" (foto 52dazhew.com)

Lenard Nimoj i Vilijam Šatner kao Spok i kapetan Kirk iz originalnih „Zvezdanih staza” (foto 52dazhew.com)

Prema njegovom mišljenju, studio nema šta da izgubi. Dedpul je pokazao da se dobro poznate priče mogu ispričati na drugačiji način, pa nema ništa protiv da Zvezdane staze budu nešto poput Divlje horde u svemiru. Ono što je sigurno jeste da Tarantino, kao veliki obožavalac originalne serije, nije naklonjen vremenskim linijama iz poslednja tri dela Zvezdanih staza. Glavni junaci će se verovatno vratiti u kanon koji je važio pre putovanja kroz vreme, kojim je 2009. omogućeno da serijal ignoriše prethodnike.

„Zvezdane staze" su sa nama od 1966. godine (foto trekmovie.com)

„Zvezdane staze” su sa nama od 1966. godine (foto trekmovie.com)

Za razliku od drugih, šablonskih holivudskih franšiza, Zvezdane staze dobro funkcionišu kao nezavisne avanture. Tarantino bi mogao da iskoristi ta koliko-toliko odškrinuta vrata, ponudi osveženje i očuva autorski pečat. Kapetan Kirk je trenutno zarobljen u serijalu koji je toliko komercijalan da je sve teže uočiti razliku između njega i daleko površnijih junaka iz Ratova zvezda. Iz tog razloga, bilo kakva mogućnost da Zvezdane staze promene pravac vredna je hvale i uliva nadu da će se ponovo hrabro zaputiti tamo gde nijedan film nije bio ranije.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Izložba „If your future is not mine“ u Umetničkom prostoru U10

Samostalna izložba Nine Galić „If your future is not mine“ (Ako tvoja budućnost nije moja) otvorena je u Umetničkom prostoru…

De Niro i Paćino u trejleru za film „Irac“ Martina Skorsezea

Robert De Niro, Al Paćino i Džo Peši tumače glavne uloge u filmu „Irac“ Martina Skorsezea. To je epska priča…

Napravljena najveća bina ikada u Srbiji

Heineken Lovefest je potpuno spreman da od danas u Vrnjačkoj Banji ugosti svetske muzičke gigante i to na najvećoj bini…

Harison Ford će ponovo biti Indijana Džouns u petom filmu o popularnom junaku

Harison Ford je pre nekoliko nedelja napunio 77 godina, ali slavni glumac i dalje ne pokazuje znake da je manje…