Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Počinje snimanje filma „Mrak”

Krajem maja u okolini Vranja počinje snimanje psihološkog trilera „Mrak” („Darkling“) scenariste i reditelja Dušana Milića. Film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu i Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja.

Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon „martovskog pogroma” i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom i dedom iščekujući i dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ. Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarikadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne.

Dok vojnici italijanskog KFOR-a oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima… sve do trenutka kada spoznaju i sami da li je potmuli horor odjek ratnih vremena ili njihova uobrazilja.

Nakon filmova Guča, Jagoda u supermarketu, Travelator kao i serija Folk i Sumnjiva lica, scenarista i reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom Mrak koji se bavi metaforom straha, ali i skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu. Lična drama „malog čoveka” izazvana je velikim silama, toliko snažnim, da osećaj straha preti da preraste u „onostrano”.

Deo nacrta za film

Deo nacrta za film

U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio).

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.

Mrak je korpodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institut, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond Fondo Audiovisio FVG, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope i Nacionalna Danska televizija DRTV. Producent filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production i Film Delux International.