Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pola veka „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“

AUTOR: CityMagazine 07 Oct, 2019
Pola veka „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“

Prošlo je tačno pedeset godina od trenutka kada se svet premijerno upoznao sa kultnom britanskom grupom komičara koji su potpuno promenili pogled na komediju kao žanr. U pitanju je, naravno, emisija poznata kao Leteći cirkus Montija Pajtona.

Džon Kliz, Grejem Čepmen, Majkl Pejlin, Teri Džons, Erik Ajdl i Teri Gilijam su postali deo istorije komedije 5. oktobra 1969. godine, kada je na BBC kanalu emitovana prva epizoda obožavanog serijala skečeva. Leteći cirkus Montija Pajtona trajao je četiri sezone, tokom kojih je izašao veliki broj neopisivo genijalnih skečeva različite dužine. Nakon toga je film A sada nešto potpuno drugačije ponovo prikazao neke od najboljih na velikom ekranu. Tu su naravno i čuveni filmovi Monti Pajton i Sveti gral, Žitije Brajanovo i Smisao života koji se i danas smatraju neponovljivim.

Iako su svi učesnici šoua već učestvovali u raznim vrstama skečeva i izuzetno se cenili međusobno, tek ovde su dobili prostor i sredstva da svoju kreativnost iskažu u potpunosti. Tek pola veka kasnije saznaju se razne anegdote povezane sa emitovanjem prve epizode, u kojoj su kao rekvizite tražili 6 brushaltera, 6 pari ženskih gaćica, 5 pari helanki i jednu zastavu sa kukastim krstom, posebnih dimenzija. Napomena za jednog od traženih statista bila je „bez goluba na ramenu“, što će kasnije postati štos koji se ponavlja.

A pre svega toga imali su problema sa nazivom emisije, jer su pre konačnog rešenja imali predloge koje mnogi nisu uspevali ni da izgovore, a kamoli da se slože sa njima. Kompromis je postignut na vreme i prva epizoda emitovana je u 22:50 tog 5. oktobra 1969. Iako gledanost nije bila ogromna, reakcije su bile mahom pozitivne, a tek kada su se Pajtonovci razmahali u novostvorenoj kreativnoj slobodi, ljudi su polako postali prosto navučeni na svaki novi skeč.

I dan danas, mnogi umetnici navode Pajtonovce kao svoju najveću inspiraciju i rado se sećaju kada su ih prvi put otkrili. Mi ćemo vas podsetiti na 5 nama omiljenih skečeva, a ukoliko se prvi put susrećete sa njima, krajnje je vreme da otkrijete i ostale!

Communist Quiz

Lumberjack Song

The Argument Clinic

Funniest Joke in the World

Dead Parrot

Izvor: Guardian

Naslovna fotografija: Alamy