Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja Borisa Miljkovića 5. decembra u online bioskopu MOJ OFF

AUTOR: CityMagazine 18 Nov, 2020
Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja Borisa Miljkovića 5. decembra u online bioskopu MOJ OFF

Svetska premijera filma Povratak kući – Marina Abramović i njena deca održana je na ovogodišnjem festivalu u Sarajevu, a potom su usledili istaknuti Međunarodni filmski festivali – od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valencia u Španiji, do Sao Paulo Mostre u Brazilu i festivala u Varšavi, u Poljskoj.

Nakon skoro četrdeset godina odsustva, Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu nakon četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba Čistač sa krajnjim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma Povratak kući – Marina Abramović i njena deca reditelja i scenariste Borisa Miljkovića, čija je domaća premijera zakazana za subotu, 5. decembar, u Online bioskopu MOJ OFF, na adresi mojoff.net. 

Njen život i rad često su bile istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka Beogradu, Marina sa sobom osim čitavog svog rada donosi i kamion nakrcan osećanjima, sećanjima i gorčinom.

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe Čistač, reditelj i scenarista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-performansa.

„Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikih umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci”, istakao je reditelj filma.

Film Povratak kući – Marina Abramović i njena deca je intimna priča o ukupnom životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti koji opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Direktor fotografije – Andreja Leko, montaža – Nikola Purić, kompozitor i dizajner zvuka – Petar Antonović.