Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pripremite se za put gledajući “road” filmove

AUTOR: Isidora Spasić 20 Jun, 2019
Pripremite se za put gledajući “road” filmove

Po definiciji, „road” film je onaj u kom glavni junak negde putuje, a sa krajnjim ciljem da nešto spozna o sebi. Mislite o tome kada se i vi konačno uputite na dugoočekivano putovanje, a do tada uživajte u ovih deset filmskih ostvarenja sa dotičnom tematikom.

Piše: Isidora Spasić

Bonnie and Clyde

Danas ova priča ne bi bila toliko kontroverzna, ali je zato šezdesetih godina napravila pravi bum. Dokona kelnerica zaljubljuje se u bivšeg robijaša, pa zajedno kreću na put po Americi, gde pljačkaju banke i kradu kola. I tako se, uz šarmantnu Fej Danavej i zgodnog Vorena Bitija, rodio filmski klasik za sva vremena.

Thelma and Louise

Dve žene, koje tumače Đina Dejvis i Suzan Sarandon, beže od policije ka Meksiku. Na ovom putu, sa upečatljivim krajem, upoznaćete se sa pitanjem položaja žena u društvu, a pre svega ćete naučiti da je iskreno prijateljstvo neprocenjivo.

Little Miss Sunshine

Pomalo neobična porodica kreće na takmičenje lepote u Kaliforniji, na kom će učestvovati najmlađi član njihove družine. Film govori o porodičnim problemima i nesporazumima, gde će svaki od likova morati da pronađe razumevanje, ljubav i empatiju za svoje bližnje.

American Honey

Rediteljka Andrea Arnold kroz svaki svoj film uspeva da kreira posebno kinematografsko iskustvo. Tako u ovom ostvarenju pratimo glavnu junakinju koja sa grupom ljudi putuje Amerikom i prodaje časopise. Teme odrastanja i sazrevanja svakako su prisutne, dok promiču različite slike koje svedoče o ekstremima Amerike.

Y Tu Mamá También

Dva mlada muškarca i jedna žena kreću na put kroz Meksiko. Zvuči jednostavno i idilično, dok ljubav i privlačnost ne stupe na scenu. Reditelj Alfonso Kuaron ispričao je po malo tipičnu ménage à trois priču, ali je zato prikazao kompleksan socio-politički pejzaž Meksika.

Paris, Texas

U pitanju je jedno od najboljih ostvarenja proslavljenog reditelja Vima Vendersa. Čovek bez sećanja pokušava da spoji kockice svog života, tragajući za suprugom. Film govori o usamljenosti, izolaciji i otuđenosti, koje dodatno naglašavaju prizori vetrovite i nepregledne pustinje.

La Strada

Remek delo svakako je definicija kojom se slobodno može opisati ovaj film Federika Felinija. Kroz putovanje po Italiji povešće vas dve neobične pojave. Njihova specifična ljubavna priča neće vas ostaviti ravnodušnim, a poetiku filma dugo ćete pamtiti.

On the Road

Film je zasnovan na istoimenom romanu Džeka Keruaka. Mladi pisac kreće na put sa svojim prijateljem i njegovom devojkom. Upoznajući razne ljude i upadajući u svakakve situacije, on pronalazi inspiraciju koja ga nagoni da neprestano piše.

Nebraska

Otac i sin kreću zajedno na put, kako bi pokupili milion dolara koje je otac navodno osvojio. Kroz humor i ironiju, njih dvojica će pokušati da uspostave bolji odnos i prevaziđu svoje lične blokade. I ovog puta razgledaćete američki krajolik, od Montane do Nebraske, doduše u crno-beloj varijanti.

Mad Max: Fury Road

Akcija i napetost ne prestaju u ovom filmu do samog kraja. Tom Hardi i Šarliz Teron glavni su akteri lude vožnje kroz pustinju. Postapokaliptična pozadina priče, i rat između tabora koji je po sredi, držaće vas zakovane za ekran. Ukoliko ste veliki Tomov fan, pogledajte i film Locke, u kom sve vreme pratimo Hardija koji je za volanom.