Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Senke nad Balkanom 2“ stižu… – Pet srodnih serija da prekratite neizdrž

AUTOR: Zoran Janković 09 Oct, 2019
„Senke nad Balkanom 2“ stižu… – Pet srodnih serija da prekratite neizdrž

U baš bliskoj budućnosti stiže nam i druga sezona Senki nad Balkanom (o dometima prve  epizode nove sezone već je pisano ovde) i ako vam je već krenuo neizdrž, ima nekakvog leka… Evo uzorka od pet stilski ali u dobroj meri i žanrovski srodnih belosvetskih serija koje se kreću negde u tom koordinantnom sistemu, i sve su prilično dobre, ako ne i vrlo dobre, pa i odlične.

  • Peaky Blinders

Već neko vreme, u Srbiji mnogovoljena Birmingemska banda (ovdašnji prevod za Peaky Blinders) slovi za jednu od omiljenih srpskih serija (premda srpskog učešća tu nema). Slično, recimo, francuskom filmu Mržnja devedesetih, ova je serija u ovdašnjoj publici udarila u onu začudno vitalnu žicu međunacionalnog prepoznavanja, pa i identifikacije. Dobra stvar je što Peaky Blinders biva sve bolja sa svakom novom sezonom, a što nije samo puka posledica lagodnijeg i domaćinskijeg budžeta, već i odraz svesti autora da može bolje, a uz dužno poštovanje početnih postavki. Serija nudi zavodljivo nasilje, prilično puno vrlo mračnog humora i poletnost koja i kakva se obično ne vezuje sa ostrvskim serijskim proizvodima.

  • Berlin Babylon

Kako ćete se brzo i sami uveriti, Senke nad Balkanom 2 omažiraju i skorašnji Berlin Vavilon, najskuplju evropsku seriju svih vremena. Berlin Vavilon je zdravorazumski i savršen izvor za inspiraciju, budući da pruža istančanu ravnotežu između krimi-misterije, retro-ugođaja i prikaza društvenih okolnosti na zanimljivoj tački skorih prevratničkih istorijskih obrta. Berlin Vavilon je delo bez ijedne formalne mane, a, ako već niste, svakako pročitajte izvanredan roman Jedan nerešen slučaj Folkera Kučera (kod nas u izdanju Lagune), koji je poslužio kao polazište za ovu besprekornu serijsku adaptaciju.

  • Boardwalk Empire

Pohvale i preporuke svakako zavređuje i sada već čuveno i ugašeno/okončano Carstvo poroka, koje opisuje donekle srodne događaje u istoj eri ali na američkim adresama, preciznije u Atlantik Sitiju. Boardwalk Empire je teška aristokratija u tom serijskom kontekstu, jedan od producenata je Martin Skorseze, koji je i režirao prvu epizodu, a tu je i sjajna i slavna glumačka podela: Stiv Bušemi, Keli Makdonald, Majkl Šenon, Šej Vigam, Stiven Grejam, Majkl Kenet Vilijams, Grečen Mol, Majkl Pit, Džek Hjuston, Paz de la Huerta, Debni Kolman… Međutim, jedan od mogućih utisaka je da se ova serija završila nešto kasnije nego što je to trebalo da se desi.

  • Penny Dreadful

Penny Dreadful se mirne duše može pridodati ovom (časnom) skupu, uz ogradu da je ovde reč o seriji koja u žanrovskom smislu nedvosmisleno pripada hororu, tačnije, baštini horora iz domena književnosti i šire shvaćene popularne kulture. S druge strane, tu je ta očigledna  bliskost na planu vizuelnog, kao i vera u sugestivnost retro-chic univerzuma. Tu su Eva Grin, Džoš Hartnet, Helen Mekrori, Timoti Dalton…

  • Ripper Street

Iako najslabija u ovom nizu, ova vrlo dobra i nesumnjivo zanimljiva britanska serija o burnim događajima na zloglasnim ulicama Vajtčepela svakako može da posluži svrsi, a zaslužuje poštenu gledalačku šansu i mimo narečenog porednog konteksta. Kada je ukinuta, desetine i desetine hiljada poklonika se u zvaničnoj internet-peticiji obrušilo na BBC, koji je na te vapaje ostao tvrda srca.

Naslovna fotografija: Aleksandar Letić