Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tarantino kaže da morate pogledati ove filmove pre „Bilo jednom… u Holivudu“

AUTOR: CityMagazine 26 Jul, 2019

Ovoga puta, te preporuke dolaze od samog reditelja koji je nabrojao deset filmova koji će vam pomoći u razumevanju njegovog novog ostvarenja. Svi oni imali manji ili veći uticaj na priču i razvoj likova, naročito onih u tumačenju Leonarda Dikaprija i Breda Pita. Evo koji su to filmovi.

Gunman’s Walk (1958)

Rik Dalton, glavni lik novog Tarantinovog filma, pokušava da se vrati na stare staze holivudske slave, ali mu to ne uspeva. Ovaj vestern o prebacivanju stoke sa jednog na drugo mesto, sa jednim ljubavnim trouglom, je baš tip filma u kome bi Rik voleo da glumi.

„Gunman's Walk" (1958)

„Gunman’s Walk” (1958)

The Battle of the Coral Sea (1959)

Radnja ovog filma odvija se u vreme Drugog svetskog rata, a govori o posadi američke podmornice koju zarobe Japanci. Ova ratna drama je još nešto što bi odgovaralo senzibilitetu Rika Daltona.

„The Battle of the Coral Sea" (1959)

„The Battle of the Coral Sea” (1959)

Arizona Raiders (1965)

Ovo je priča o pobunjenicima iz Konfederacije koje uhapse i potom moraju da pobegnu iz okružnog zatvora. Glavnu ulogu tumači Odi Marfi, ratni veteran koji je postao vestern glumac, koji je želeo da promeni žanr i imao problema sa zavisnošću, baš kao i Rik.

„Arizona Raiders" (1965)

„Arizona Raiders” (1965)

The Wrecking Crew (1968)

Uprkos pomalo blesavom tonu čitavog filma, vredi ga pogledati zbog role Šeron Tejt. To je ujedno bio i poslednji film izbačen za njenog života, a zanimljivo je da je u njemu zabeleženo i prvo filmsko pojavljivanje Čaka Norisa.

„The Wrecking Crew" (1968)

„The Wrecking Crew” (1968)

Hammerhead (1968)

Za razliku od ostalih filmova, ovde je u pitanju britanski triler o plaćeniku koga unajmljuje britanska vlada da spreči krađu NATO tajni. Veza sa Tarantinovim filmom ogleda se u tome što glavnu ulogu tumači Vins Edvards koji je takođe pokušavao da se iz televizijskog prebaci u filmski milje.

Bob & Carol & Ted & Alice (1969)

Ovde je sjajno prikazano pomeranje kulturnih normi krajem 60-ih godina prošlog veka. To je komedija o sukobu različitih kultura, seksualnoj slobodi i odgovornosti, sa jakom kritičkom notom.

„Bob & Carol & Ted & Alice" (1969)

„Bob & Carol & Ted & Alice” (1969)

Model Shop (1969)

Glavni lik ovog francuskog filma je lenji 26-godišnji stanovnik Los Anđelesa koji se trudi da sakupi dovoljno novca da otera izvršitelje i usred toga ugleda prelepu ženu koju odluči da prati do kuće na brdu. Istovremeno saznaje da je mobilizovan za rat u Vijetnamu.

Cactus Flower (1969)

U pitanju je još jedna komedija, u kojoj glumi odlična postava u sastavu Volter Matau, Goldi Hon i Ingrid Bergman. Dešavaju se razne čudne stvari, od pokušaja samoubistva do poljupca nakon oživljavanja, a definitivno treba obratiti pažnju na prikazani stil.

„Cactus Flower" (1969)

„Cactus Flower” (1969)

Easy Rider (1969)

Verovatno najpoznatiji film sa ove liste svojevremeno je pomogao da u Holivud stigne era novih filmova sa potpuno novim pravilima. Uticaji iz Evrope i Azije potisnuli su obavezni srećni kraj, jednostavne priče i mnoge filmske zvezde koje su dominirale velikim platnom.

„Easy Rider" (1969)

„Easy Rider” (1969)

Getting Straight (1970)

Takođe priprada tadašnjem novom Holivudu, a radnja se tiče diplomca koji se vraća na fakultet i biva uvučen u studentske proteste i druga kontrakulturalna dešavanja. Sve to naravno u jeku nezadovoljstva oko rata u Vijetnamu.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Od jeseni novi sitkom „Nek’ ide život” na kanalu SuperStar TV i TV Pink!

Nakon serije „Državni službenik", kompanija Telekom Srbija i kanal SuperStar TV s ponosom najavljuju novu saradnju sa TV Pink. U…

Nastavak 5. sezone serije „Fear the Walking Dead“ 12. avgusta

„Fear the Walking Dead”, jedna od najpopularnijih AMC-ovih originalnih serija se vraća na male ekrane sa novih 8 epizoda koje…

Lovefest: Stiže Ultra Energy Day!

Ultra Energy Stage, jedna od najhvaljenijih underground bina u regionu, koja deceniju unazad predstavlja samo najbolje što svetska muzička scena…

Ja te volim, Čaki, kad si u Londonu: Top 7 najjezovitih filmskih lutaka-ubica

U ovih nekoliko sedmica smo izgustirali i najnoviju „Anabelu“ (središnji deo te franšize u ovom trenutku ostaje najzaokruženiji i najveštije…