Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Top 10-11-12… najboljih uloga Kijanua Rivsa

AUTOR: Zoran Janković 16 Jun, 2019
Top 10-11-12… najboljih uloga Kijanua Rivsa

Izgovora za ovaj pregled upravo sada je sijaset – „Džon Vik 3 – Parabelum“ je ubedljivo najunosniji film unutar čitave te franšize, Netflix je nedavno izbacio rom-kom „Always Be My Maybe“, u kome Rivs igra samoga sebe, uskoro nam sleduje „Priča o igračkama 4“, u kojoj je Kijanu posudio glas jednom od novih likova, u punom zamahu je snimanje povratničkog dela Bilovih i Tedovih avantura, a, na sve to, voljeni Kijanu je nedavno obelodanio da se oseća usanljeno i da priželjkuje ljubav. Najposle, svi vole Kijanua Rivsa, zar ne? Stoga, zbog obilja materijala (Rivs će uskoro uknjižiti i stotu ulogu na filmu ili televiziji) strogo hronološki. Mora se tako.

Piše: Zoran Janković

  • River’s Edge (1986) & Permanent Record (1988)

Jedinstvena pojava i kriptično-eterična lepota Kijanua Rivsa postale su evidentne već u ovim filmovima od pre više od trideset godina. Reditelj Tim Hanter je u Na obali reke predstavio svoje viđenje istočnoevropskog/jugoslovenskog crnotalasnog čemera, naravno, u sadejstvu sa upečatljivo prikazanim duhom amerikane, uz to, u izvesnoj meri anticipiravši i Tvin Piks, dok je Permanent Record jasno prikazao krupne Rivsove gumačke potencijale kada se nađe i pred zahtevnijim materijalom.

  • Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989) & Bill & Ted’s Bogus Journey (1991)

Sjajan komičarski nerv očitovao je Rivs u ovom sada već klasičnom i kultnom filmskom diptihu, kao i sposobnost za duo glumačku saigru. Ovi filmovi su zapravo zalutali indi biseri u svetu studijskih komedija, taj spoj je do te mere bio izvanredan da će nam, eto, gotovo pune tri decenije docnije, tokom leta 2020. godine stići novi i toliko priželjkivani nastavak avantura ta dva nezaboravna zgubidana.

  • My Own Private Idaho (1991)

Iako je, to teško da iko spori, Rivs u ovom odličnom filmu nepokolebljivog Gusa Van Santa ostao u senci nesrećnog Rivera Finiksa, ova uloga je važna jer je trasirala put dugom i dugovečnom nizu zanimljivih i značajnih uloga u referentnim filmovima indi struje, kojoj će Rivs ostati odan do dana današnjeg.

  • Point Break (1991)

Na polju repertoarskog filma, naravno, uz The Matrix Vačovskih, definitivno uloga života Kijanua Rivsa, koji je promišljenim mačizmom sa zadrškom u ulozi FBI agenta po imenu Džoni Juta oplemenio ovo remek-delo majstorice Ketrin Bigelou.

  • Speed (1994)

Nešto slično ali daleko tipskije i rutiniranije srećemo u blokbasterskoj Brzini, u kojoj je Rivs nadahnuto i nesebično glumački sparingovao sa Sandrom Bulok u prelomnom trenutku njene karijere.

  • The Last I Committed Suicide (1997)

Ovaj danas nepravično skrajnuti i dobrano zaboravljeni, a vrlo dobar indi filmski rad o značaju i udarnim damarima bitničke supkulture, doneo nam je Rivsa očito zagledanog i zaljubljenog u popularnu kulturu starijeg kova, kao i izvrsno tempirano glumačko doigravanje i nadigravanje sa Tomasom Džejnom u najboljem mu izdanju.

  • The Matrix (1-2-3) (1999-2003-2003)

Svakako uloga života u slučaju voljenog nam Kijanua; njegov Neo ovde pleni lepotom, snagom, odvažnošću, ali i zauzdanom melanholijom, a sve to u maštovito predočenom i surovom i  tehnologijom zarobljenom svetu nimalo svetle nam budućnosti. I mimo razvodnjavanja i kvarenja utiska koji su doneli nastavci, prvi Matriks je i na nova gledanja remek-delo, i to ne samo svog vremena.

  • Street Kings (2008)

Glavnotokovskom viđenju mačizma u neku ruku vratio se Rivs u ovom prilično dobrom i efektnom filmu reditelja Dejvida Ajera, koji će nešto kasnije napraviti značajna dela, i ovoj adaptaciji neo-noar priče velikog Džejmsa Elroja. Rivs ovde nudi bespogovorno konsekventan glumački izraz u savršenom skladu s ostatkom glumačkog ansambla i tonom priče i filma u celini.

  • John Wick (1-2-3) (2014-2017-2019)

Kada se činilo da će Rivs izgubiti kompas na polju, reklo bi se, ne baš mudro i precizno biranih uloga u, kako se brzo ispostavi, ne baš važnim filmovima upadljivo skromnih opsega i dometa, stigao je sada već hit-triptih. Rivs je savršenstvo od savremenog akcionog junaka u ovom hipetrofiranom, bučnom i izrazito nasilnom mega-akcijašu, u kome je akcioni žanr u svojoj eksplozivnoj varijanti sveden na svoju krajnju bit i vraćen na fabričke postavke. A u trećem filmu iz serijala, negde pri početku, Džon Vik je podučio našeg Bobija Marjanovića značaju čitanja i poštovanja klasične književnosti!