Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Top 10: Kultni filmovi koje morate pogledati

AUTOR: CityMagazine 05 May, 2017
Top 10: Kultni filmovi koje morate pogledati

Teško je dati preciznu definiciju kultnih filmova, ali može se reći da su to ona filmska ostvarenja koja nisu stekla veliku popularnost kada su prvi put bila prikazana u bioskopima, ali su tokom godina stekla poštovanje i horde vernih fanova, koji su u velikom broju slučajeva izgradili čitavu supkulturu oko njih.

Često se radi o jeftinim, ali pionirskim poduhvatima. Fanovi ovakvih filmova znaju njihove dijaloge napamet i zajedno sa sličnim ljudima organizuju bioskopske večeri, druženja i konvencije posvećene kultnim filmovima. Ponekad to mogu biti i filmovi koji su se proslavili svojim lošim kvalitetom, ali su zahvaljujući nenamernom humoru stekli naklonost ljudi. Pogledajte kojih 10 kultnih filmova bi trebalo da pogledate ako već niste:

1. The Evil Dead (1981)

Kao prvi u trilogiji poznatih horor komedija, The Evil Dead je više bio zainteresovan za stravu i užas nego humor u odnosu na svoje naslednike. Neverovatno harizmatični Bruce Campbell u ulozi mladog Asha koji je prinuđen da se bori protiv zlih demona, i dan danas živi od slave ovog filma budući da je već dve sezone glavni glumac u seriji Ash vs. The Evil Dead.

2. Clueless (1995)

Clueless je film koji parodira filmove o srednjoškolcima, ali istovremeno i na efektan način koristi sve njihove trikove u zapletu. U glavnoj ulozi se nalazi Alicia Silverstone.

3. The Big Lebowski (1998)

Priča o blejaču nadimka “The Dude” i dalje je najčudniji film u velikoj konkurenciji opusa braće Coen. Fanovi filma svake godine u Kentakiju organizuju Lebowski Fest.

4. Clerks (1994)

Clerks prikazuje dan u životu jednog prodavca u radnji i njegovog najboljeg prijatelja. Dijalozi prepuni referenci na pop kulturu režisera i scenariste Kevina Smitha se i dalje citiraju.

5. Eraserhead (1977)

Režiser David Lynch je majstor neobičnog i bizarnog u filmovima. Nadrealni horor Eraserhead je njegov prvenac, a zanimljivo je da ga je slavni Stanley Kubrick smatrao jednim od svojih omiljenih filmova.

6. The Rocky Horror Picture Show (1975)

The Rocky Horror Picture Show je filmska adaptacija istoimenog mjuzikla. Kultni status duguje činjenici da je inspirisao svoje fanove da tokom bioskopskog prikazivanja naprave prave male predstave, bilo odigravanjem scena iz filma uživo ili konstantnim humorističkim upadicama i glasnim komentarisanjem filma.

7. This Is Spinal Tap (1980)

This Is Spinal Tap je kvazi-dokumentarac o izmišljenoj grupi Spinal Tap koji parodira sve one razbarušene hevi metal i rok bendove iz ’70-ih i ’80-ih. To radi toliko dobro da su mnogi od njih tokom gledanja filma bili ubeđeni da se radi o pravoj grupi.

8. Brazil (1985)

Jedan od najboljih antiutopijskih filmova svih vremena je delo Terryija Gilliama, poznatog kao člana komičarske grupe Monty Python. Glavna tema filma Brazil je preterana birokratizacija modernog društva.

9. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko je film naučne fantastike koji i dalje inspiriše njegove fanove da smišljaju teorije o čemu se zapravo radi u filmu. Jake Gyllenhaal je u ovom filmu ostvario svoju prvu zapaženu ulogu.

10. The Room (2003)

The Room važi za jedan od najgorih filmova svih vremena. Kultni status je stekao činjenicom da je nenamerno urnebesan i jedan od filmova koji ljudi najviše vole da gledaju u društvu.