Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Top 10: Najbolje filmske uloge Šarliz Teron

AUTOR: Zoran Janković 10 May, 2019
Top 10: Najbolje filmske uloge Šarliz Teron

Piše: Zoran Janković

1. Mad Max: Fury Road (2015)

Verovatno i uloga dosadašnjeg dela glumačkog joj opusa i to u remek-delu od filma. Šarliz Teron je ovde neponovljiva kao Furiosa, seksepilna i okrutna, a magija tu ne proističe samo iz pukog i nekako uvek efektnog spoja lepih žena, dobre filmske akcije, hipertrofiranog nasilja i vešto prenaglašenog  i nabudženog oružja.

2. Young Adult (2011)

Nešto posve drugačije a jednako izvanredno gledali smo u ovom odličnom filmu Džejsona Rajtmana. Šarliz Teron je u ovom ostvarenju temeljno deglamurizovana a opet sija u ulozi spisateljice proze za tinejdžere koja se našla na strmoglavom purtu ka samom dnu i koja donekle i uživa u takvom fatumskom ishodu. Šarliz Teron je ovde najubedljivije pokazala svoj nemali komičarski potencijal.

3. Snow White and the Huntsman (2011)

Ovo je u dobroj meri bila krajnje uspela priprema za ono što će uslediti u glumačkom trijumfu zvanom Furiosa. Šarliz Teron ovde osvaja i ledenom lepotom i svedenom glumom, potcrtanom ohološću, cinizmom i samosvešću, a sve to, je l’ da, i te kako priliči udarnoj zloći iz bajke.

4. Monster (2004)

Svog prvog Oskara (nekim čudom on joj je izmakao i za Furiosu) Šarliz Teron je dobila za pravu feštu od metodske glume koju je pokazala u ovom sada već pomalo zaboravljenom filmu Peti Dženkins. Naravno, mega acting (prenaglašena gluma, gluma veća od života samog) i u tom je slučaju poslužila kao dobar recept za uspešan pohod na Oskara, ali mora se iastaći da je Teron i u tim okolnostima pokazala primetnu meru.

5. Hancock (2008)

Možda i prvi pravi bioskopski hit i film u kome je Šarliz Teron po prvi put nedvosmisleno pokazala da je kadra da očarava i filmovima krupnog budžetskog gabarita i velikih box office ambicija. Naravno, dosta pomaže kada za glumačku saigru na tom planu imate vidno raspoloženog Vila Smita.

6. Atomic Blonde (2017)

Sve glasnije se šuška da će ovaj srednje uspešan film uskoro dobiti i nastavak. Nije reč o vrhunskom akcionom filmu, ali neka – uvek je dar za oči videti Šarliz Teron u sepiji, utegnutu u kožu sa golemim oružjem u rukama, a uz to voljnu da, ako ustreba, pokrši sve i svakoga pred sobom.

7. A Million Ways to Die in The West (2014)

Nepravično skrajnuta, ova uspela i zbilja duhovita vestern-komedija (zapravo, sprdnja na opšta mesta iz sveta starostavnih kaubojaca) svakako vredi nova, premijerna ili reprizna gledanja, i to ne samo zbog učinkovite i duhovite glume vidno opuštene Šarliz Teron.

8. The Curse of the Jade Scorpion (2001)

Sada već dobrano prezreni i precrtani Vudi Alen brzinski i neumorno je u ovom milenijumu pravio i predočavao nove i nove filmove, a Prokletstvo škorpiona od žada, komičnu varijaciju na teme iz fundusa noar-misterija, možda ćemo ponajpre pamtiti po lepoti i decentnosti Šarliz Teron u tipskoj ulozi dame u nevolji.

9. Aeon Flux (2005)

Novu gledalačku šansu zaslužuje i ova isprva ismejana adaptacija voljene video-igre. Film je zanimljiv ali uz podosta mana, ali Šarliz Teron je već tada u naslovnoj ulozi neustrašive i borbene antiherione pokazala zavidnu glumačku formu, upečatljivu pojavu na velikim platnima i podosta samopouzdanja.

10. Two Days in the Valley (1996)

A sve je zapravo počelo u ovom simpatičnom odjeku tarantinovskog doživljaja sveta i filma, u kome se Teron dosta dobro snašla u ulozi prevrljive i okrutne Helge, plaćenog ubice, i u kome je zaigrala pored Džejmsa Spejdera, Erika Stolca, Džefa Denijelsa, Kita Karadina, Teri Hačer, Denija Ajela, Marše Mejson, Glen Hidli, Pola Mazurskog, Luiz Flečer.