Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Top 11 filmova na temu bega iz sopstvenog života

AUTOR: Zoran Janković 02 May, 2019
Top 11 filmova na temu bega iz sopstvenog života

Piše: Zoran Janković

Beach

Bojl u ovom svom izvrsnom filmu izvanredno na veliko platno prenosi zavodljive ideje eko-komunizma (iz romana Aleksa Garlanda) u oku malo je reći ugodnim egzotičnim destinacijama. Naravno, potpuno je druga stvar, ali i pitanje istinoljubivosti, što će se ubrzo u toj priči na putu ka sreći kolektiva isprečiti slabosti pojedinaca. Na sve to, kako znaju i oni kriptično-poslovični vrapci s grana,u Plaži se čuje i par rečenica na srpskom jeziku.

Captain Fantastic

Na uzorku poslednjih, recimo, deset godina, ovaj nenadano odličan američki indi film možda i najglasnije postavlja pitanje suštinske i praktične izvodljivosti čovekove odluke da se izmesti iz civilizacije i svesno krene u rikverc. A i Vigo Mortensen je očekivano odličan.

Off the Map

Još jedan film u režiji glumca (ovog puta u pitanju je bio Kembel Skot) koji je snažno poentirao na gotovo istovetnu temu. Posebnu draž ovog i slatkog i sjajnog malog filma predstavlja deo priče koji se tiče iznurenog poreskog inspektora što dolazi da ispita porodicu koja nema ništa za oporezovati a koji biva očaran njihovim načinom života i okreće leđa dotadašnjem životu i vraća se ljubavi – slikarstvu. A tu su i Džoan Alen, Sem Eliot, Dž. K. Simons…

Night Train to Lisbon

Premda ova sasvim solidna ekranizacija nije dobacila do visova istoimenog romana Paskala Mersijea, mnogovoljenog i kod nas, filmski Noćni voz za Lisabon pruža dovoljno ubedljiv prikaz tihog i samozatajnog profesora koji je rešio da pobegne iz vlastitog ušuškanog života.

Leave no Trace

Na ovozimskom FEST-u smo imali priliku da pogledamo ovaj novi film autorke sjajnog filma Winter’s Bone, u kome se lik (u nadahnutom tumačenju Bena Fostera) odlučuje za vidno radikalniji beg od nameta civilizacije na čiji tok nikako ne može da utiče. Leave no Trace u ključu izraženog realizma stiže i do privida bajkovitosti i preispituje dilemu koliko smo zbilja slobodni i uopšte kadri da oblikujemo vlastitu sudbinu.

Into the Wild

Za nešto srodno se u ovoj svojoj režiji opredelio i Šon Pen. Njemu je polazište bila dokumentarna proza o nastojanju mladog čoveka da putem na Aljasku razreši neke lične i opšte egzistencijalne pitalice, uz neminovno fatalan krajnji ishod. Emil Hirš je ostvario Oskara vrednu ulogu u ovoj filmskoj priči o begu nadahnutom neprolazno privlačnom knjigom Valden velikog Henrija Dejvida Toroa.  Zanimljivo je da su udruženja roditelja u SAD u više navrata tražila izbacivanje Torovog Valdena iz školskog programa uz ono što što prikazuje Into the Wild kao ključni argument.

Vie Sauvage

Slična razmišljanja su očito pohodila i Francusku: Vie Sauvage Sedrika Kana, prikazivan i u Srbiji, u žiži ima priču sličnu onome u filmu Captain Fantastic – nakon što supruga odustane od zajedničkog nomadskog života kao lične borbe protiv ekstremistički ustrojenog potrošačkog društva, odbačeni suprug uzima sinove i kreće u beg u divljinu, beg dug čak jedanaest godina.

The Mosquito Coast

Ovaj film slovi kao jedan od najneubedljivijih filmova u inače izvrsnom rediteljskom nizu Pitera Vira. Ipak, svakako bi vredelo, ako se za to ukaže prilika, dati ovom začudnom studijskom ostvarenju novu šansu u vidu reprize. Ako ne zbog teme bliske fokusu ovog teksta, a ono već samo zbog neodoljivog glumačkog trojca – Harison Ford, Helen Miren i River Feniks.

The Grass Harp

Da je beg put boljeg, spokojnijeg, smislenijeg…. makar i na mikro-planu i u znatno manje dramatičnim okolnostima ipak moguće prikazuje ovaj sladak i nenametljiv film, ekranizacija čuvenog romana Trumana Kapotea, čija priča prati bekstvo dečaka i dvoje prpošnih starijih sanjara u kućicu na drvetu. U filmu glume Edvard Furlong, Pajper Lori, Sisi Spejsek, Valter Matau, Džek Lemon, Meri Stinburgen, Čarls Darning, Džo Don Bejker, Šon Patrik Flaneri…

Miris poljskog cveća

Ovdašnji predstavnik u ovom pregledu mogao bi da bude Miris poljskog cveća Srđana Karanovića. U ovom filmu cenjeni i skućeni prestonički glumac (igra ga Ljuba Tadić)  iznenada odlučuje da ostavi sve, porodicu, karijeru, ugled… i da se zaputi put slobodarskog života u sirotinjskoj koloniji na reci. I ovaj film su u značajnoj meri obojili cinizam i  mizantropija znana iz većine Karanovićevih ostvarenja, a na nova gledanja stiče se snažan utisak da inicijalna postavka ove priče ubrzo zadobija i obrise freak-show-a.

Foto: FCS

Foto: FCS

Ferris Bueller’s Day Off

Uz tek malo dovijanja i odstupanja od osnovne putanje moglo bi se utvrditi da bar jednim svojim značajnim delom i aspektom u ovu grupu raznorodnih pripada i ovo remek-delo Džona Hjuza, u kome  odrešiti i domišljati tinejdžer, u društvu devojke i najboljeg druga, na dan beži iz škole put slobode i hedonizma. Tome u prilog ide i prilično potresna scena ispovesti glavnih junaka negde pri kraju tog uzbudljivog dana na temu svesti o predstojećim novim bukagijama koje im stupanje u svet odraslih neumitno donosi.

Izdvojeno za tebe

Mjuzikl „Monty Python’s Spamalot“ u Kombank dvorani

Nakon gotovo dve godine pauze, spektakularni mjuzikl „Monty Python’s Spamalot“, baziran na filmu „Monti Pajton i Sveti Gral“, i jedan…

Džordž Kluni je napravio seriju po romanu „Kvaka 22“

Striming servis Hulu će 17. maja objaviti prvu epizodu svoje mini-serije „Kvaka 22“. U pitanju je adaptacija istoimenog satiričnog romana…

Filmski maraton klasnih borbi posle roštilja na Avali

Po proslavi uskrsnuća onog koji je došao da na sebe preuzme sve naše dugove, vreme je da se prigodno obeleži…

5. Čumić Book Fest: Festival knjige i urbane kulture

Najšarmantniji prolećni književni događaj slavi prvi mali jubilej (pet godina postojanja), a nakon prvih „mikserovskih godina” i ovog puta se…