Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Za ovaj film već kažu da je „najbolji horor godine“

AUTOR: CityMagazine 17 Jul, 2020
Za ovaj film već kažu da je „najbolji horor godine“

Iako nam strašnih priča ne manjka ni u stvarnosti, čini se da je ove godine horor vrlo popularan žanr u svetu filma. Neka od ostvarenja koja to potvrđuju su Antebellum, Candyman, Shirley i The Rental, ali sada je još jedno ostvarenje pominje na mnogim mestima u kontekstu dobrih kritika, a u pitanju je Relic.

Iako ovaj film još uvek nije imao svoju premijeru za široke narodne mase, on je premijerno prikazan na festivalu Sandens u januaru ove godine, gde je pokupio mnoge pohvale. U pitanju je rediteljski debi Australijanke Natali Erike Džejms, a priča prati ćerku i unuku koje se vraćaju u svoj dom iz mladosti kako bi pronašle svoju majku, odnosno baku, koja je nestala. Kada se ona vrati bez ikakvog objašnjenja, sve tri pokušavaju da shvate kakva ih to nevidljiva pretnja okružuje.

Puno toga zvuči već viđeno, ali ovde je jedan bitan faktor u celoj priči demencija. Ona utiče na pomenutu baku i sav horor i užas zapravo dolaze iz njenog suočavanja sa ovom bolešću. Rediteljka je inspiraciju za priču dobila iz situacije koju je sama proživela sa svojom bakom, koja je imala Alchajmerovu bolest, a preminula samo nedelju dana nakon što su saznali da je film izabran za prikazivanje na festivalu Sandens.

Iako je smrt univerzalna tema, ovaj film je namenjen onima koji se suočavaju ili su se suočili sa sličnim gubitkom, odnosno koji su posmatrali nekoga kako propada usled bolesti i nemogućnosti da se izbori sa istom. Pravi užas dolazi iz toga što ti ljudi ne žele ili ne mogu da traže pomoć, a ona im i te kako treba.

U filmu glume Emili Mortimer, Robin Nevin, Bela Hitkot, Kris Banton, Džeremi Stenford i Stiv Rodžers. Mnogi su atmosferu i doživljaj filma uporedili sa horor ostvarenjima The Babadook i Hereditary, a na sajtu Rotten Tomatoes ima ocenu 92%. Film je odnedavno dostupan na pojedinim striming servisima, a plan je da ipak doživi bioskopsku premijeru u oktobru ove godine, taman negde na vreme za Noć veštica.

Izvor: Stylist

Fotografije: IFC Midnight/Stan