Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zanimljive činjenice o filmu „Isijavanje“

AUTOR: CityMagazine 01 Jun, 2020
Zanimljive činjenice o filmu „Isijavanje“

U maju pre tačno 40 godina izašao je legendarni horor Isijavanje. Ovaj Stenli Kjubrikov film važi za jednu od najboljih adaptacija Stiven Kingovih romana (iako sam King nije bio oduševljen filmom).

Isijavanje je priča o neuspešnom piscu koji prihvata posao čuvara Overluk hotela na Stenovitim planinama u Koloradu. On se privremeno seli u prazan hotel sa svojom porodicom u nadi da će na taj način uspeti da pronađe dovoljno mira i vremena da završi svoj roman. Ubrzo, međutim, on počinje da gubi razum i okreće se protiv svoje porodice.

Glavne uloge u Isijavanju tumače Džek Nikolson, Šeli Duval, Sketmen Kroters i Deni Lojd. Verujemo da ste film gledali već puno puta, ali možda niste upoznati sa sledećim zanimljivim činjenicama vezanim za njegov nastanak.

Stenli Kjubrik je želeo da snimi horor film mnogo pre Isijavanja

Slavni reditelj je poznat po žanrovskoj raznolikosti svojih filmova, pa nije nimalo čudno da je oduvek imao želju da snimi i horor. Ranih ’70-ih je dobio ponudu da režira film po bestseleru Isterivač đavola. Kjubrik je novodno bio spreman da prihvati ovaj posao samo pod uslovom da bude i producent filma, što je odbijeno i film je na kraju režirao Vilijam Fridkin.

Stenli Kjubrik nije ni pročitao Stiven Kingov scenario za Isijavanje

Umesto toga, on je angažovao Dajen Džonson i njih dvoje su 11 nedelja radili na scenariju. I pored te činjenice, Kjubrik se nije libio da redovno zove Kinga i propituje ga u vezi sa njegovom knjigom. Zanimljivo je da je King bio veoma razočaran ovom adaptacijom svog romana.

Kjubrikova ćerka Vivijan je napravila 30-minutni dokumentarac o snimanju filma

Kjubrik je bio okružen porodicom na setu Isijavanja. Njegov zet, Jan Harlan, bio je producent filma, žena Kristina i ćerka Vivijen su pomogli u stvaranju scenografije i muzike, a Vivijen je takođe i napravila 30-minutni dokumentarac o snimanju filma.

Deni Lojd nije znao da učestvuje u snimanju horora

Petogodišnjem glumcu koji je tumačio Denija Torensa je rečeno da igra u drami. On je navodno prvi put pogledao film tek sa 16 godina i izjavio je da mu nije bio strašan jer je i sam učestvovao u njegovoj izradi. U istom interjuu je rekao da najviše voli da gleda komedije i dokumentarce.

Džek Nikolson je improvizovao repliku „HEEERE’S JOHNNY“

U sceni u kojoj kao Džek Torens sekirom udara vrata kupatila u kome se nalazi njegova žena Vendi, Nikolson je izgovorio poznatu repliku Eda Mekmahona iz emisije čuvenog američkog televizijskog voditelja Džonija Karsona.

Šeli Duval je bila istraumirana tokom snimanja filma

Glumica koja je tumačila Vendi Torens u Isijavanju je teško podnosila Kjubrikove pridike, ali i njegovo insistiranje da neke scene snima više desetina puta. Scena u u kojoj se Vendi bejzbol palicom brani od Džeka na stepeništu hotela, na primer, ponovljena je čak 127 puta!

Za sneg na kraju filma iskorišćeno je čak 900 tona soli

U poslednjoj sceni Isijavanja, Džek juri sina Denija sa sekirom u snežnom lavirintu ispred Overluk hotela. To, međutim, nije bio pravi sneg, već izdrobljeni stiropor i čak 900 tona soli.

Film Isijavanje je inspirisao mnoge teorije zavere

Po jednoj ovakvoj teoriji, Isijavanje je Kjubrikovo priznanje da je učestvovao u navodnom lažiranju američkog sletanja na Mesec. Drugi smatraju da je Isijavanje film o genocidu domorodaca u Severnoj Americi, a neki u njemu vide i alegoriju holokausta. Snimljen je čak i dokumentarac Soba 237 o svim teorijama zavere u vezi sa ovim horor filmom.

Izvor: Mental Floss