Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zašto volimo filmove o superherojima

Filmovi o superherojima su enormno popularni širom sveta. Ali zašto je tako? Šta takvi filmovi poseduju što nas iznova tera da im se vraćamo? Potencijalni odgovori i objašnjenja slede.

Foto: www.hdqwalls.com

Mitologija i religija

Čovek je oduvek voleo da veruje da tamo negde postoji neko sličan njemu, ali za nijansu moćniji. Istorija i sama pokazuje kako su se kroz mitove i religije uvek pojavljivale neverovatne ličnosti i pojave, izvan domašaja normalnog čoveka. Zato prvi junaci, od kojih je mnogo toga pozajmljeno za Marvel i DC stripove/filmove, potiču još od starih Grka.

Foto: www.outofthisworldx.wordpress.com

Večita borba

Borba dobra i zla, podrazumeva se! Ona je osnova svakog filma o superherojima, jer šta bi heroj bio da nema zlikovca, i obrnuto? Antipod je ključna stavka za uspešnu priču. Jadni Hulk, međutim, takvu borbu neprekidno vodi sa samim sobom. Pomislite još na Betmena i Džokera, Tora i Lokija, pa se setite Zevsa i Hada, Boga i Đavola.

Foto: www.slashfilm.com

Svi vole tajnu

Ah da, tajna je nešto što rukovodi životom superheroja. On mora da krije svoj identitet, svoju pravu prirodu, u čemu mu neretko pomaže maska. Poučeni Šekspirom, pod velom tajne često nastaju obrti među članovima porodice i voljenim osobama, koji onda dovode do sukoba i gubitaka, a sve to film čini dodatno uzbudljivim.

Foto: www.screencrush.com

Moda je važna

Verovatno ste primetili da superheroji nemaju šljampavu i običnu odeću. Oni po svaku cenu moraju da se izdvoje, pa tu na snagu stupa kostim. Obično vrlo uzan triko pokazuje znamenitu i mišićavu građu kod muških, ili zanosne obline kod ženskih likova. Setite se, na primer, Crnog pantera i Žene mačke.

Foto: www.rojakdaily.com

Obično nije dovoljno

Ono što superheroje izdvaja od ostalih smrtnika, jesu njihove moći. Pored toga, moć koju heroj poseduje jeste ono što ga definiše. Spajdermen preleće grad zahvaljujući mreži iz dlanova, Kapetan Amerika poseduje ogromnu snagu i štit, Tor pored snage ima džinovski čekić, Doktor Strejndž mistične moći i sposobnosti, Kapetan Marvel je brža od zvuka i može da predoseti opasnost, Vulverin se regeneriše, Akvamen opstaje i na kopnu i u vodi, Helboj je otporan i dugovečan, Dedpul ne može da umre…

Foto: www.independent.co.uk

Životinjsko carstvo

Slepi miš, pauk, mrav, osa, mačka, vuk, panter, jastreb, soko – sve su to životinje koje su inspirisale ili direktno uticale na izgled i moć pojedinih junaka. Brzina, snaga, pokretljivost, inteligencija, pa i druge osobine ili veštine tih životinja, postale su i njihove.

Foto: www.looper.com

Dve krajnosti

Hajde nakratko da razmislimo o Supermenu i Betmenu, jer su dva omiljena junaka, ali takođe i dve krajnosti. Supermen je jedini rođen sa moćima na potpuno drugoj planeti. Ono što njega razlikuje jeste da on mora da se pretvara da je čovek. Betmen nema ama baš nikakvu moć, jedino što ima su tehnička pomagala koja mu dozvoljavaju neobične manevre.

Foto: www.bolmovies.com

I bogati plaču

Zamislite Ajronmena ili Betmena da su siromašni. Ili na primer Tora koji nije glavni u svom kraljevstvu. Superherojstvo nije uvek za one sa praznim džepom. Da li bi Ajronmen bio to što jeste da nije imao novca za svoje leteće metalno odelo? Ili možda Betmen koji je svoje nasledstvo iskoristio za brz automobil i leteći plašt? Na svu sreću, Klark Kent je novinar, a Piter Parker samo tinejdžer.

Foto: www.gamesradar.com

Girl Power!

Dajana (Wonder Woman), Kapetan Marvel, Crna udovica, Skarletna veštica, Harli Kvin, Elektra, Valkira, Storm, Osa, Gamora… To su samo neke od veoma značajnih superherojina koje, na svu sreću, poslednjih godina zauzimaju sve više mesta na filmu.

Foto: www.comicbook.com

I na kraju – Happy End

Ljubav i prijateljstvo će pobediti, ali ne bez gubitaka i promašenih odnosa. Ipak, zamislite Čuvare galaksije jedne bez drugih, ili Betmena bez Robina? Šta bi bilo da se Ajronmen nije žrtvovao, ili Wonder Woman zaljubila? To je ono što superheroje na kraju čini ljudima, a nas srećnim kad odjavna špica krene.

Foto: www.dailymotion.com

Naslovna slika: www.empireonline.com