Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolji filmovi čija je radnja smeštena u Parizu

AUTOR: CityMagazine 30 May, 2019

Amélie (2001)

Malo ko nije čuo za ovaj film u kome simpatična glavna junakinja sa bujnom maštom odlučuje da je krajnje vreme da se umeša u živote ljudi oko sebe kako bi im donela sreću na ovaj ili onaj način. Pored upečatljive glume Odri Tatu i šarmantnog okruženja Monmartra, tu je i očaravajuća muzika, tako da nije iznenađujuće što je ovaj film na mnogim listama najboljih ostvarenja svih vremena.

La Haine (1995)

Ovde je u pitanju potpuno drugačije raspoloženje, jer je ovo jedan realističan prikaz nasilja i nezadovoljstva mladića na ulicama Pariza devedesetih godina prošlog veka. Inspiracija je delimično došla iz istinitih ubistava dva studenta, a delimično iz ličnog iskustva reditelja Matjea Kasovica, koji je dobio priznanje za najbolju režiju na Kanskom festivalu.

Le ballon rouge (1956)

Ovo dečje ostvarenje prati jednog dečaka koji pronalazi crveni balon zavezan za lampion i otkriva da on ima sopstveni um i ličnost. Balon ga potom prati svuda gde ide i između njih se pravi nerazdvojna veza. Prelepi kadrovi prikazuju lavirint uskih, popločanih ulica i mnoge autentične građevine u okolini. Film je nagrađen za najbolji originalni scenario.

Paris, je t’aime (2006)

Jedinstvena antologija koju je napravilo 20 reditelja iz celog sveta sačinjena je od 18 kratkih priča, koje se sve odvijaju u Parizu. Svaku od njih snimio je drugi reditelj sa različitom ekipom glumaca, tako da između ostalog možemo videti Natali Portman, Nika Noltija i Ludivin Sanjije, dok su iza kamere Tom Tikver, Kristofer Dojl i Alfonso Kuaron.

Bande à part (1964)

Žan-Lik Godar stoji iza ovog ostvarenja sa kriminalnom tematikom, a u njemu se nalaze neki od najčuvenijih kadrova ovog reditelja, među kojima su jurnjava Luvrom i ples glavnog trojca u kafiću. Ovaj film spada u francuski novi talas, koga karakterišu eksperimetisanje sa filmskom formom do tačke gde kinematografija podseća na dokumentarac.

Charade (1963)

Mnogi ovaj film opisuju kao „najbolji Hičkokov film koji Hičkok nikada nije napravio“. U pitanju je triler sa romantičnim i komičnim elementima u kome tri kriminalca pokušavaju da povrate ono što je pokojni muž glavne junakinje ukrao od njih. Sjajne uloge ostvarili su Odri Hepbern i Keri Grant kao glavni dvojac, dok ne zaostaju ni Valter Matau, Džejms Kobern i Džordž Kenedi.

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Najnovije ostvarenje sa ove liste donosi nam neverovatne akcione sekvence, koje uključuju vrtoglavu vožnju automobilma, bitku u helikopteru, skaknje padobranom i jurnjavu gliserima. Ne postoji dosadan trenutak jer se uvek dešava nešto na ekranu, a i glumačka ekipa vas neće nimalo razočarati.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

The Cure sviraju pet koncerata u Sidnejskoj operi,…

Jedan od najvećih bendova svih vremena The Cure, započeo je proteklog vikenda veliki niz od pet uzastopnih, dugoočekivanih i odmah…

Multimedia Music: Majski muzički noviteti

Multimedia Music d.o.o. iz Beograda je izdavačko-distributerska kuća osnovana 2009. Najveći je licencirani prodavac originalnih muzičkih nosača zvuka, diskova, DVD-ja,…

Blond:ish i Black Motion ovog petka u Barutani

Producentkinja, di-džej, vlasnica „Abracadabra“ izdavačke kuće i aktivista za zaštitu životne sredine – Blond:ish, u petak 31. maja u Barutanu…

„NOS4A2“: Drugačija priča o vampiru

Ne tako davne, 2013. godine, svetlost dana je ugledala knjiga „NOS4A2“, Džoa Hila. Horor priča o horor pričama. Ima li…