Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 knjiga koje su bolje od svojih filmskih adaptacija

AUTOR: CityMagazine 11 Aug, 2019
5 knjiga koje su bolje od svojih filmskih adaptacija

Čitanje knjige je veoma intimno iskustvo, gde imamo mogućnost da u glavi zamislimo čitav svet, likove i događaje koji su nam autori predstavili na stranicama. Koliko god da je dobro urađena njihova tranzicija u vizuelnu sferu, uvek će biti nešto što nismo očekivali. Međutim, kod sledećih adaptacija se većina čitalaca i gledalaca složila da nešto baš i nije kako treba.

Skarletno slovo – Natanijel Hotorn

„The Scarlett Letter"

„The Scarlett Letter”

Originalno književno delo iz 1850. godine doživelo je brojne adaptacije, ali najgorom se naširoko i nadugačko smatra film iz 1995. godine. Glavne uloge tumače Demi Mur, Geri Oldman i Robert Duval, a najčešće zamerke na film odnose se na izmenu mnogih ključnih detalja, uključujući i sam završetak. Film je „nagrađen“ i Zlatnom malinom za Najgori rimejk ili nastavak.

Stakleni zamak – Džanet Vols

„The Glass Castle"

„The Glass Castle”

Memoar prikazuje disfunkcionalnu porodicu autorke i njeno teško odrastanje u okruženju siromaštva, alkoholizma i roditeljskog nasilja. Filmska adaptacija pohvaljena je zbog odličnih uloga Bri Larson i Vudija Harelsona, ali i kritikovana zbog „pročišćavanja“ nekih aspekata priče i okruženja. Utisak nekih kritičara je da nije bilo dovoljno sirovosti i istine.

Zlatni kompas – Filip Pulman

„The Golden Compass"

„The Golden Compass”

Voljena trilogija za mlade odrasle pod nazivom Njegova mračna tkanja došla je na red za adaptaciju 2007. godine, takođe kroz tri filma. Sve je pošlo toliko loše da je izašao samo jedan film, omražen i od fanova i od kritičara. Ceo proces snimanja trajao je pet godina, sa nekoliko izmena za mesto reditelja i scenariste i sa razvodnjenim i bljutavim epilogom. Na sreću, uskoro nas očekuje serija koja će nadamo se isprativiti ovu nepravdu.

Divne kosti – Alis Sebold

„The Lovely Bones"

„The Lovely Bones”

Ovaj roman sa veoma teškom temom silovanja i ubistva mlade devojčice nije baš najsrećnije prenet na veliki ekran. U filmu su sjajne role ostvarili Serše Ronan i Stenli Tuči, ali mnogi smatraju da je to jedino što on ima da ponudi. Gubi se ravnoteža između različitih tonova prikazanih u knjizi i naracija nije upečatljiva kao na njenim stranicama.

Devojka iz voza – Pola Hokins

The Girl on the Train"

The Girl on the Train”

Triler Pole Hokins bio je bestseler, baš kao i žanrovski sličan roman Iščezla iz 2012, samo što za razliku od njega, Devojka iz voza nije dobila adekvatnu filmsku adaptaciju. Zanimljiva premisa i odličan književni predložak nisu bili dovoljni da speru gorak ukus filma. Njegova najsvetlija tačka je Emili Blant koja briljira u glavnoj ulozi, ali sve ostalo je nekoliko nivoa ispod.