Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 retkih, a skupocenih književnih izdanja

AUTOR: CityMagazine 06 May, 2020
7 retkih, a skupocenih književnih izdanja

Ukoliko ste ljubitelj pisane reči, današnji tekst je prava poslastica za vas. Naime, bavićemo se romanima sa engleskog govornog područja, koji su nastali u različitim periodima, ali su po nečemu osobeni. Reč je o delima koja su veoma dopadljiva čitaocima, ali postoji jako mali broj primeraka prvog izdanja. Pored toga, na ceni su oni sa potpisom autora, koje je još teže pronaći, posebno ukoliko govorimo o knjigama nastalim tokom prošlog veka. Udobno se smestite i otkrijte naslove za kojima vlada veliko interesovanje zbog procenjene vrednosti, te o kojim iznosima je reč…

1. Hari Poter i kamen mudrosti – Džej Kej Rouling

Prvo izdanje ovog romana ujedno je i jedino iz čuvene sage koje potvrđuje autentičnost spisateljice, jer je označeno serijskim nizom ʽ10 9 8 7 6 5 4 3 2 1ʼ. Vlasnik jednog ovakvog primerka, pod uslovom da je on u dobrom stanju, može na aukciji zaraditi između 30.000 i 45.000 funti.

2. Dnevnik Bridžit Džouns – Helen Filding

Prvo izdanje ovog najprodavanijeg romana iz 1996. godine danas vredi 175 funti, a ukoliko je potpisano, okvirno 500 funti.

3. Veliki Getsbi – Frensis Skot Ficdžerald

Prvo izdanje ovog romana sa originalnim omotom veoma je teško pronaći. Ovo delo nije zaživelo među čitaocima tokom života autora, te je prodato svega 25.000 primeraka do njegove smrti 1940. godine. Međutim, danas jedno takvo izdanje dostiže vrednost od čak 150.000 funti.

4. Hobit – Džon Ronald Rejel Tolkin

George Allen & Unwin Ltd. odlučio je da u prvom izdanju odštampa svega 1.500 kopija romana. Međutim, tiraž je rasprodat za svega 3 meseca od objavljivanja. U pitanju je ograničena serija, a osoba koja je vlasnik očuvanog primerka može da ga proda na aukciji za 50.000 funti.

5. TrainspottingIrvin Velš

Ovaj hrabar roman na čijim stranicama možete upoznati svet zavisnosti od heroina, kriminala i siromaštva na ulicama Edinburga, trenutno donosi 2.700 funti za prvo izdanje iz 1993. godine.

6. Životinjska farma – Džordž Orvel

U pitanju je delo koje kritikuje ideologiju Staljina u Sovjetskom savezu, a prvo izdanje procenjeno je na 7.000 funti.

7. Gospodar muva – Vilijam Golding

Prvo izdanje ovog romana dobitnika Nobelove nagrade Vilijama Goldinga, ukoliko je dobro očuvano, vredi čak 8.000 funti.

Izvor: House Beautiful

Fotografije: Pinterest