Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #53: Roman „Umreti u proleće“ Ralfa Rotmana

AUTOR: CityMagazine 13 Aug, 2019
City letnja preporuka #53: Roman „Umreti u proleće“ Ralfa Rotmana

Šta: Valter Urban i Fridrih Fite Karoli su dvojica sedamnaestogodišnjih muzača krava iz severne Nemačke, koji bivaju prisilno regrutovani u februaru 1945. Dok je jedan angažovan kao vozač intendantske jedinice oružanih snaga SS-a, drugi, Fite, mora na front. Fite dezertira, biva uhapšen i osuđen na smrt, a Valter, čiji cinični zapovednik ne prihvata izgovore, iznenada stoji u streljačkom vodu pred svojim najboljim prijateljem.

Zašto: Ralf Rotman starostavnoj i onovremenskoj temi u dobro znanom istorijskom okviru pristupa krajnje savremeno, a posledica takvog i tako konsekventno u delo sprovedenog pristupa izrazito je dinamičan roman koji pleni uzbudljivošću ali i odrešitošću u tretmanu polazne istorijske građe.

Na sve to, Umreti u proleće podseća na važnost intrigantnih i upečatljivih likova kao udarnih potpornih stubova svake dobre priče u književnosti i šire, a sveukupnom povoljnom utisku o ovom delu (u prevodu Dušice Milojković i u izdanju Lagune) svakako doprinosi osetna filmičnost Rotmanove proze, filmičnost koja se ponajpre odgleda u ritmu i usredsređenosti na samu bit i priče i junaka.