Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #6: Roman „Tranzit“ spisateljice Rejčel Kask

AUTOR: CityMagazine 06 Aug, 2019
City letnja preporuka #6: Roman „Tranzit“ spisateljice Rejčel Kask

Šta: Neposredno pošto joj se brak raspao, spisateljica se s dva mala sina seli u London, što pokreće čitav niz promena – ličnih, moralnih, umetničkih i praktičnih – dok se trudi da sebi i deci izgradi novu stvarnost. U velegradu je prinuđena da se suoči s brojnim aspektima življenja koje se dotle trudila da izbegne, i pozabavi se pitanjima ranjivosti i moći, smrti i novog početka, dok pokušava da se vrati u život i počne ponovo u njega da veruje.

Zašto: Jer Rejčel Kask i ovde, na tematskom polju na kom su jedan do drugog motivi detinjstva, odrastanja, usamljenosti, lične odgovornosti i neumitnosti, vešto barata i sa slobodarski shvaćenim modelima naracije pritom ne zaboravljajući na opor i britak humor kao važan dodatak i podsticaj.

Tranzit (preveo Aleksandar Milajić, objavila Booka) jeste i delo bezrezervno samouverene pripovedačice koja samo naoko zaobilaznim putem stiže do samozacrtanog ishodišta – modernog i hrabrog romana, koji, uprkos vidljivom trudu da se izraz oneobiči, ostaje emotivna priča o osećanjima i stanjima koje je lako pojmiti i s kojima je nekad lakše izaći na kraj upravo uz pomoć upravo ovako zrele i efektne književnosti savremenijeg kova.