Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Debatni program festivala KROKODIL 2019

AUTOR: CityMagazine 04 Jun, 2019
Debatni program festivala KROKODIL 2019

Uspon desničarskih politika menja Evropu. U poslednjih nekoliko godina, preporod nacionalizma širom EU postao je toliko moćan da su stranke iz političkog mainstream-a bile prisiljene da se oštro nagnu udesno, često povlačeći se iz svojih temeljnih načela tolerancije, otvorenosti i različitosti. Šta je, ako uopše postoji, društvena ili politička odgovornost umetnika? Ili, drugačije rečeno: trebaju li pisci pisati s razlogom? Mogu li umetnici zajednički nositi zdravu društvenu promenu u svojim lokalnim zajednicama? Najzad, da li je suočavanje sa sadašnjošću uopšte važno u regionu u kome je suočavanje s prošlošću i dalje najveći izazov i/ili prepreka?

O ovim temama, ali i snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma, te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu, 8. juna, u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom Neighbors – Facing the present.

Program se odvija u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija. Podrška programu Allianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

Neighbours facing the present

Neighbours facing the present

Grand Tour – Europe in Poems

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom Grand Tour – koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu, 8. juna, od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana. Projekat je podržala Nemača akademija za jezik i književnost.

Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost?

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju, 9. juna, u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska UnijaPodrška programuAllianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

U nedelju 9. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

The WORD LITERARY FORUM, projekat govorne poezije zajednički realizuju Međunarodni književni festival POLIP (Priština), festival KROKODIL (Beograd) i Pokret govorne poezije Bern ist ueberall (Bern) uz podršku fondacije Prohelvetia.

Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve.