Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Draganu Velikiću nagrada za književnost „Vilenica” za životno delo

AUTOR: CityMagazine 06 Jun, 2019
Draganu Velikiću nagrada za književnost „Vilenica” za životno delo

Među dosadašnjim dobitnicima su Peter Handke, Milan Kundera, Fulvio Tomica, Peter Esterhazi, Zbignjev Herbert, Jan Skacel, Klaudio Magris, Adam Zagajevski, Peter Nadaš, a od srpskih pisaca bili su nagrađeni David Albahari i Mija Pavlović.

U obrazloženju žiri navodi da nas „proza Dragana Velikića vodi u najdublje tajne ambisa istorijske stvarnosti i kolektivnog sećanja. Velikić je pisac gorkog humora, koji razotkriva neljudski oblik jednoumlja. Njegovi protagonisti žive među neraspakovanim koferima, jednom nogom uvek na odlasku, neprekidno u potrazi za čvrstom tačkom, gde bi mogli da odahnu, i da se tako obnovljeni upute u pravom smeru. Romani Dragana Velikića čitaocu nude izuzetan estetski doživljaj, prefinjenu virtuoznost jezika i vrhunsku umetničku artikulaciju“.

„Nagradu, pre svega, čine laureati. A među trideset troje pisca, kojima je do sada dodeljena nagrada Vilenica, nema nijednog koji ne predstavlja sam vrh evropske proze i poezije. I zato ovu nagradu doživljavam kao veliku čast“, rekao je Velikić.