Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Prevodi novog romana Elene Ferante očekuju nas sledeće godine

AUTOR: CityMagazine 05 Nov, 2019
Prevodi novog romana Elene Ferante očekuju nas sledeće godine

Interesovanje za spisateljicu Elenu Ferante i romane o prijateljicama Lili i Eleni ne jenjava. Svojom toplom pričom, koja se odvija u Napulju, osvojila je srca ženske publike širom sveta. Nestašno detinjstvo, a zatim put popločan usponima i padovima, ljubavima i razočaranjima, te knjigama, vešto pero zabeležilo je na papiru i probudilo nam želju za još stranica obojenih jugom Italije.

Novi roman autorke četiri nastavka romana o sada već čuvenim junakinjama, očekuje se prekosutra na policama italijanskih knjižara. Sledeće godine novo štivo stiže i na drugim jezicima. Reč je delu Lažni život odraslih, koje će se naći na policama britanskih, američkih i srpskih knjižara 9. juna. Ovu informaciju krajem oktobra potvrdio je njen izdavač za englesko govorno područje, Europa Editions. Ovo će biti prvi roman Elene Ferante nakon 5 godina pauze. Ujedno, čitaoci iz Srbije biće u prilici da čitaju srpski prevod koji izlazi istog datuma.

Sledeće godine stiže prevod novog romana misteriozne spisateljice

Gorepomenuti izdavač otkrio je delić romana, gde se jasno vidi da nas očekuje još jedna priča sa juga Italije. U redovima koji slede pružamo uvid u sam početak romana. Uživajte:

„Dve godine pre napuštanja doma, otac je mojoj majci rekao da sam veoma ružna. Izgovorio je tu rečenicu sebi u bradu, u stanu koji su moji tek venčani roditelji kupili u rejonu Alto, na vrhu Ulice San Đakomo na Kapriju. Sve – prostranstvo Napulja, plavičasta svetlost tog hladnog februara, te reči – sve se skamenilo. Ali, izvukla sam se, i dalje se izvlačim dok pišem ove redove sa idejom da napišem priču, dok sam zapravo ništa, nemam ništa osobeno, ništa što je započelo ili što sam uspela da zaokružim: samo zamršen čvor, i niko, čak ni ona koja u ovom trenutku piše, ne zna da li ima pravu nit priče ili je samo zamršena konfuzija patnje, bez iskupljenja.“

Očekuje nas još jedna topla priča sa juga Italije

Lažni život odraslih samo je jedno u nizu dela povezanih sa likom Elene Ferante koja će svoju premijeru doživeti naredne godine. Naime, 19. novembra Europa Editions objaviće Slučajna otkrića, ilustrovanu zbirku spisateljičinih kolumni za Guardian u protekle dve godine. HBO će emitovati 2. sezonu serije Moja genijalna prijateljica, i za kraj, još jedno njeno delo, Mračna kći iz 2008. godine, biće pretočeno u film. 

Izvor: elle.com

Fotografije: Pinterest