Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Festival KROKODIL 2020 Remake/Remodel

AUTOR: CityMagazine 11 Aug, 2020
Festival KROKODIL 2020 Remake/Remodel

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL održaće se u petak, subotu i nedelju, 28, 29 i 30. avgusta pod simboličnim nazivom Remake/Remodel. S obzirom da već neko vreme, zbog pandemije virusa Covid-19, živimo u ambijentu takozvane „nove normalnosti” i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo nam je postalo jasno da su nam za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju. Zbog ovoga smo odlučili da preuzmemo naslov čuvene pesme Roxy Music iz 1972. godine – Remake Remodel – ali i da ga osavremenimo te da mu damo potpuno novo, drugačije značenje.

Stoga festival KROKODIL u svom dvanaestom izdanju s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene.

Rumena Bužarovska

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja festivala KROKODIL, na prelepom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije.

U petak 28. avgusta od 20 sati, tokom prve večeri festivala, predstavićemo autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković. Putem video linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala, u subotu 29. avgusta od 20 sati predstavićemo Magdalenu Blažević, Rumenu Bužarovsku, Jasnu Dimitrijević, Senku Marić, Mašu Seničić i Tanju Stupar Trifunović. Putem video linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

Maša Kolanović (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 sati u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu 29. avgusta od 11 sati KROKODILov debatni program otvoriće razgovor Egzil u drugi jezik u okviru koga ćemo debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik. Nakon ove debate sledi debata Osvajanje slobode u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija. Nakon ove debate sledi debata Solidarnost posvećena nedavnoj eksploziji koja je nedavno potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom. Govorićemo o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

Četvrtu godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine prikupljaćemo sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova. Putem platforme donacije.rs predstavićemo humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.

VAŽNE INFORMACIJE:

  • U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen. Svako sedeće mesto zauzima površinu od 4m2 što značajno ograničava ukupan broj posetilaca ovogodišnjeg izdanja festivala KROKODIL. Stoga vas molimo da se prijavite slanjem ličnih podataka na e-mail adresu office@krokodil.rs.
  • Prilikom dolaska na Festival neophodno je nošenje zaštitne maske.
  • Celokupan program Festivala KROKODIL biće prenošen i uživo na YouTube kanalu i Facebook stranici @KrokodilEngagingWords kao i na web stranici www.krokodil.rs. – Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg Festivala KROKODIL je besplatan. Umesto kupovine karata, pozivamo vas da izvršite simboličnu donaciju na račun Udruženja KROKODIL (broj računa: 170-0030039599000-25, Prima: Udruženje KROKODIL Karađorđeva 43, Beograd s napomenom Donacija za Festival KROKODIL 2020) ili putem donatorske kutije u KROKODILovom Centru ili na samom Festivalu.