Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Genijalne ilustracije iz sovjetskog izdanja „Hobita“

AUTOR: CityMagazine 09 May, 2019
Genijalne ilustracije iz sovjetskog izdanja „Hobita“

Džon Ronald Rejel Tolkin jedan je od najvoljenijih književnih autora svih vremena i mnogi ga smatraju najboljim piscem epske fantastike. I danas je veoma popularan u raznim krajevima sveta zahvaljujući kultnom statusu svojih dela i njihovih filmskih adaptacija.

Tu se pre svega misli na Gospodara prstenova koji se smatra nezaobilaznim štivom za svakog ko ima makar malo simpatije prema žanru fantastike. Naravno, nikako ne treba zanemariti Hobita, roman koji služi kao neka vrsta prednastavka dešavanjima iz Gospodara prstenova i koji prati doživljaje Bilba Baginsa i prvo pojavljivanje čuvenog prstena.

Ova knjiga je takođe doživela popularnost širom sveta nakon svog objavljivanja 1937. godine, što se može videti iz više od 40 jezika na koje je prevedena. Kako je po izlasku smatrana isključivo dečjom knjigom, mnoga od ovih izdanja praćena su prelepim ilustracijama likova i dešavanja. Možda i jedna od najzanimljivijih verzija je ona sovjetska iz 1976. godine sa radovima M. Belomlinskog. Ovaj karakterističan šmek pogledajte u našoj galeriji.