Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Knjige koje treba da pročitate pre nego što izađu njihove filmske adaptacije

AUTOR: CityMagazine 08 Sep, 2019
Knjige koje treba da pročitate pre nego što izađu njihove filmske adaptacije

Iako znamo da ste ovog leta pokušali da nadoknadite propušteno čitajući brojne naslove koji su vam dugo bili na listi, tu ne treba da bude kraj čitalačkoj sezoni… Naprotiv! Ako spadate u one ljude koji radije čitaju knjige nego što gledaju filmove, onda obratite pažnju na ovih pet fantastičnih romana čije filmske adaptacije stižu upravo ove jeseni.

Evo o kojim knjigama je reč:

Blinded by the light

Svi imamo izvođača čije nam pesme daju snagu i pokreću nas. Za novinara i autora Sarfraza Manzura to je Brus Springstin. Manzur je u svojim memoarima iz 2007. godine, pod nazivom Pozdrav iz Beri parka, prepričao svoje odrastanje uz muziku popularnog „The Boss”- a i napisao scenario za film inspirisan sopstvenom životnom pričom. Džaved (Viveik Kalra) pokušava da se snađe u svetu rasizma kao sin pakistanskih imigranata koji žive u Engleskoj, ali Springstinova muzika počinje da inspiriše njegove kreativne aspiracije. Ne samo da je knjiga vredna samo po sebi, već će vam čitanje iste pomoći da bolje razumete ovaj film.

IT Chapter 2

U prvom filmu IT, grupu dece teroriše Penivajz, psihološki klovn koji iskorišćava njihove strahove i fobije, zasnovane na zastrašujućem romanu Stivena Kinga iz 1986. godine. Ovaj nastavak – takođe zasnovan na knjizi iz 1986. godine – dešava se decenijama kasnije, jer se likovi ponovno zbližavaju kada se Penivajz vrati u njihov rodni grad u Mejnu…

The Goldfinch

Roman Done Tart iz 2013. godine, koji se često naziva i „dikensovskim“ remek-delom, govori o Teu Dekeru, mladom siročetu koje teži da se probije u surovom svetu kada se uključi u svet falsifikovanja umetnosti. Knjigu pročitajte jer je dobila Pulicerovu nagradu za fikciju, a film pogledajte kako biste gledali Ansela Elgorta, Nikol Kidman, Saru Polson i druge sjajne glumce koji oživljavaju Tartove živopisne likove na velikom platnu.

Jojo Rabbit

Iako na osnovu samog naslova možda očekujete duhovit crtani film, reč je zapravo o vrlo mračnoj filmskoj priči. Roman Kristine Leunens iz 2004. godine, govori o mladom dečaku po imenu Johan, koji odrasta u Hitlerovom programu za mlade. U isto vreme, njegova majka (Skarlet Johanson) skriva jevrejsku devojku u njihovoj kući i zauvek menja porodicu… Ono što takođe treba spomenuti je da Johan ima imaginarnog prijatelja koji je, ni manje ni više, sam Adolf Hitler!

The Good Liar

Ova knjiga istražuje jednu vrlo duboku i kompleksnu priču o obmani i saosećanju sa sumnjama. Čuveni prvenac Nikolasa Serla protkan je zamršenom pričom o Roju (Ijan Mekelen) i Beti (Helen Miren). Roj je prevarant koji pokušava da manipuliše udovicom Beti, ali kako njegova osećanja prema njoj počinju da rastu, tako to komplikuje njegov plan. S dvojicom glumaca-veterana na čelu, priča Serla je u dobrim rukama, ali ne dozvolite da vas to spreči da prvo pročitate originalni tekst.