Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolje potcenjene knjige Agate Kristi

AUTOR: CityMagazine 12 Jan, 2021
Najbolje potcenjene knjige Agate Kristi

Svi znamo da je Agata Kristi kraljica krimića i da bez njenih romana žanr trilera ne bi isto izgledao danas, jer je uticala na mnoge pisce. Njena dela su i dan-danas veoma čitana i izdržavaju test vremena bez problema, samo nisu sva jednako popularna. Prve asocijacije na njeno ime verovatno su Ubistvo u Orijent ekspresu, Ubistvo Rodžera Akrojda, I ne osta nijedan i Smrt na Nilu, ali tu su i drugi zanimljivi romani. U nastavku pronađite neke od njih.

Velika četvorka

Ovaj roman nije tipično štivo kada je u pitanju poznata autorka, jer u njemu postoji čak četiri negativca koji žele da osvoje svet po svaku cenu, a Herkul Poaro i kapetan Hejstings pokušavaju da ih spreče. Knjiga ima nešto slabiju ocenu zbog melodrame i preterivanja, čak i povremene neuverljivosti, ali to ne znači da nije zabavna. Jedna bitna stavka je da predstavlja jedan od najboljih uvida u odnos glavnog dvojca, koji jeste predstavljen ubedljivo.

Kod belog konja

Priča ne prati nijednog od poznatih likova, već je tu Mark Isterbrok kao protagonista koji mora da poseti jedno selo i utvrdi da li u njemu ima nečeg neprirodnog i onostranog. On istražuje ubistvo jednog sveštenika za koje ljudi tvrde da ima veze sa vešticama i raznim činima i magijom. Atmosfera je nešto drugačija nego u ostalim knjigama Agate Kristi, ali tu je ipak ona prepoznatljiva karakterizacija i uklapanje tragova i izjava.

Hotel Bertram

Ovde pratimo gospođicu Marpl dok istražuje naslovni hotel u kome se dešava svašta nelegalno i sumnjivo. Atmosferu uveličavaju mnogi zanimljivi likove koje sreće usput i zato ova knjiga predstavlja odličnu studiju karaktera. Opisi su fenomenalni i ambijent malo više vuče na triler nego na klasičnu misteriju ubistva, ali će vas brzo uvući.

Zabava u Noći veštica

Iako je Herkul Poaro glavni u slučaju tinejdžerke koja je ubijena samo nekoliko sati nakon što je priznala da je videla jedno ubistvo, društvo mu pravi spisateljica krimi romana u čiji lik je Agata Kristi ubacila dosta sebe. Njihova zajednička dinamika je vrlo zanimljiva od početka do kraja, a za rešavanje misterije postoji jedan trag koji će vam biti tako očigledan i jasan kada bude otkriven na kraju knjige.

Iskričavi cijanid

Možda nije poznat široj javnosti, ali ovaj roman je visoko rangiran među zagriženim fanovima Kristijeve. Kako se po naslovu može zaključiti, radnja ima veze sa trovanjem i to uz dobru dozu psiholoških obmana i manipulacija. Likovi su odlično razvijeni, a suptilni tragovi se na kraju fino uklapaju u celinu misterije koje će vas oduševiti.

Izvor: The Guardian

Fotografije: William Morrow Paperbacks