Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najpopularnije knjige po zemlji u kojoj se dešava njihova radnja

AUTOR: CityMagazine 21 Feb, 2021
Najpopularnije knjige po zemlji u kojoj se dešava njihova radnja

Dobra knjiga može nas transportovati bilo gde, od stvarnih mesta do nekih izmišljenih dimenzija i planeta. U nekim romanima izbor mesta radnje ima čak i presudnu ulogu i način na koji autor izmašta i dočara svet umnogome određuje koliko ćemo uživati u njihovom delu. Moć književnosti je zato ogromna i ona često predstavlja najlakši način da se makar psihički izmestimo iz stvarnosti. Kompanija NetCredit došla je na zanimljivu ideju da istraži koje knjige su najpopularnije u zemljama u kojima se dešava njihova radnja. Za to je upotrebljena njihova ocena na popularnom sajtu Goodreads, a potom su napravljene svojevrsne virtuelne police. Kako to izgleda po kontinentima, otkrijte u nastavku.

Severna Amerika

Najpopularnija knjiga čija je radnja smeštena u Severnu Ameriku je Služavke autorke Ketrin Stoket. Priča se odigrava u Džeksonu u Misisipiju i prati tri služavke u jednom domu, koje otkrivaju sve rasne nejednakosti tokom 1960-ih godina. Pored toga, veoma je popularna i knjiga Park iz doba Jure Majkla Krajtona koja se, istina, odigrava većinom na fiktivnom ostrvu u okviru Kostarike. To je jedna od onih knjiga koja je i dalje vrlo popularna među čitaocima, ali čiju destinaciju oni baš i ne bi voleli da posete, s obzirom na sve ono što se dešava u romanu.

Južna Amerika

Najpopularnija knjiga koja se odigrava u Ekvadoru u Južnoj Americi je Galapagos Kurta Vonegata. On je bio inspirisan Darvinom i njegovom teorijom evolucije i nakon dve nedelje na ovom ostrvu napisao je roman u kome opisuje devoluciju, odnosno evoluciju unazad ljudskog roda. Kako je ovaj kontinent poznat po magijskom realizmu, ne iznenađuje što je na listi najpopularnijih dela i Alef Horhea Luiza Borhesa, kao knjiga „puna filozofskih zagonetki i natprirodnih iznenađenja“.

Evropa

Najpopularnija knjiga smeštena u Evropi, a ujedno i najpopularnija od svih na listi je roman Krive su zvezde Džona Grina. Radnja prati 16-godišnju Hejzel, obolelu od raka, koja putuje u Amsterdam da bi upoznala misterioznog autora knjige o još jednoj devojčici oboleloj od raka, čiji slučaj nalikuje samoj sudbini Hejzel. Kada je u pitanju Srbija, najpopularnija knjiga je Bašta, pepeo Danila Kiša, kao moćna priča o odrastanju.

Srednji istok i Centralna Azija

Roman Lovac na zmajeve Haleda Hoseinija prikazuje decenije nemira u Avganistanu i prati odnos između jednog bogatog dečaka sa jedne i oca i unuka čoveka koji je sluga njegovom ocu sa druge strane. To je najpopularnija knjiga čija se radnja odigrava u ovoj regiji. Vredi istaći i autorku Kavlu Hamdi i njenu knjigu U mom srcu čuči jevrejska devojčica, smeštenu u državu Liban. Radnja prati devojčiču muslimanku koja je ostala bez roditelja i mora da živi sa porodicom Jevreja.

Ostatak Azije i Okeanija

Memoari jedne gejše Artura Goldena prate priču o gejši koja radi u Kjotou u periodu oko Drugog svetskog rata. Knjiga je bila vrlo popularna i pre filmske adaptacije iz 2005. godine, ali je tada mnogo više ljudi čulo za nju i poželelo da je pročita. Pored nje, veoma je popularno i delo Ču Nam-Joa pod nazivom Kim Jijong, rođen 1982, čija se radnja odigrava u Južnoj Koreji i prikazuje seksizam i mizoginizam sa kojim se susreće jedna mlada majka.

Afrika

Verovatno i očekivano, ovde je prvi Alhemičar Paula Koelja, čija se radnja većinski odigrava u Maroku. To je alegorijska priča o mladom pastiru iz Andaluzije koji putuje do egipatskih piramida u potrazi za blagom. Još jedna knjiga o kojoj će tek biti reči, pošto se očekuje serijska adaptacija u produkciji kuće HBO, je Amerikana autorke Čimamande Ngozi Adiči, smeštena delimično u njenoj domovini Nigeriji, a delimično u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: NetCredit