Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najstrašniji književni zlikovci

Baš kao što je svakoj dobroj priči potreban glavni lik, junak, tako obično više uživamo u nekom štivu kada je tu i upečatljivi negativac. S obzirom na dugu istoriju književnosti i neverovatan broj dela, teško je izabrati one najbolje i najupečatljivije.

Da li najviše pamtimo one koji su nam najzanimljiviji ili one koji predstavljaju najveću prepreku heroju za dolazak do cilja? Bez obzira na to, oni moraju imati makar neku vrstu šarma ili uverljivosti koja će nas držati prikovanim do poslednje stranice i zbog koje ćemo se pitati šta će sa njima biti na kraju. Ovo je samo jedna od mogućih lista onih najstrašnijih.

Eni VilksMizeri

Foto: Stephen King Wiki

Foto: Stephen King Wiki

Ovaj roman prikazuje kako obožavanje nečega ili nekoga može lako da dovede do ivice ludila. Pisac koji doživljava tešku nesreću dobija pomoć od obožavateljke, koja ga neguje u svojoj kući. Kako vreme prolazi, on shvata da je ona opsednuta serijalom romana i likom pod imenom Mizeri. Na nesreću, pisac je ubio Mizeri u poslednjoj knjizi, a sada je primoran da napiše novu verziju kako bi izvukao živu glavu od poremećene psihotične žene. Filmska adaptacija romana donela je Oskara Keti Bejts za glavnu žensku ulogu.

Patrik BejtmenAmerički psiho

Foto: Variety

Foto: Variety

Od prve stranice, jasno je da je Bejtmen veoma poremećen čovek, jer se ceo roman odvija iz njegove perspektive. On je serijski ubica koji kako vreme odmiče sve teže i teže kontroliše svoje bolesne nagone i na kraju potpuno gubi kontrolu. Prikazan je kao rasista, homofob, narcisoidan i mentalno poremećen. Na kraju romana uopšte nismo sigurni da li je zaista počinio sve zločine koji su opisani ili ne.

Randal FlegUporište

Foto: Fandom

Foto: Fandom

Stiven King je uveo bezbrojne negativce u svojim delima i mnogi od njih su zastrašujući. Randal Fleg možda na prvu loptu ne deluje toliko upečatljivo kao klovn Penivajz na primer, ali ispostavlja se da se pojavljuje kroz nekoliko njegovih knjiga. U Uporištu ga srećemo kao lidera kulta koji pokušava da uspostavi novo društvo nakon pojave kuge i čini se da na kraju knjige umire. Međutim, ispostavlja se da je u pitanju besmrtni čarobnjak koji putuje kroz vreme i prostor i donosi strah gde god da se pojavi.

Profesor MorijartiŠerlok Holms

Foto: Fandom

Foto: Fandom

Kako pronaći odgovarajućeg antagonistu za genijalnog detektiva za koga nijedna zagonetka nije preteška? Tako što ćete izmisliti jednako briljantnu osobu koja svoj um koristi isključivo za zlodela. Profesor Morijarti ne samo da je dorastao Šerloku, već se čini i da uspeva da ga ubije prilikom direktnog okršaja. Kasnije postaje njegov najveći neprijatelj u svim adaptacijama.

Sauron Gospodar prstenova

Foto: YouTube/Warner Bros

Foto: YouTube/Warner Bros

Možda i jedan od najčuvenijih negativaca svih vremena, lik koji je zapravo napravio glavni od prstenova kako bi vladao Srednjom zemljom. Njegova zloba je odmah prepoznata i uništen je u fizičkom obliku, ali se polako jačao i skupljao armiju zla da ponovo osvoji prsten i zavlada svima. Ono što je možda i najstrašnije kod Saurona je to što se u knjizi Gospodar prstenova nigde ne pojavljuje direktno, već dobijamo samo deliće informacija iz priča drugih likova o njemu. Zaista se čini kao da sve vreme posmatra likove poput ogromnog oka, čekajući pravi trenutak za iznenadno pojavljivanje.