Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Plavi čuperak“ Vesni Aleksić za knjigu „Sazvežđe violina“ u izdanju Kreativnog centra

AUTOR: CityMagazine 25 Mar, 2019
„Plavi čuperak“ Vesni Aleksić za knjigu „Sazvežđe violina“ u izdanju Kreativnog centra

Nagradu Plavi čuperak dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre u saradnji sa časopisom za decu Neven od januara 2013. godine, a ustanovljena je s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Republici Srbiji. Dodeljuje se svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu Neven. Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletristika) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine. Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.

Roman „Sazvežđe violina“   Vesne Aleksić

Roman „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić

Roman Vesne Aleksić Sazvežđe violina uvršten je i u uži izbor Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju knjigu proze ili poezije za decu objavljenu na srpskom jeziku u 2018. godini. Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš, a organizator je Niški kulturni centar. Žiri u sastavu pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović saopštiće ime dobitnika 2. aprila (Međunarodni dan knjige za decu), a svečana dodela biće organizovana tokom maja 2019. godine.

Roman Sazvežđe violina govori o odrastanju generacije X – dece rođene osamdesetih godina prošlog veka. Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet. Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti. Kako je u tim uzburkanim vremenima, kao sa stranica crno-belih stripova, došlo do velikog izlivanja zla u stvarnost? Kako pronaći nevidljivo sazvežđe u sveopštoj tami? To su samo neka od pitanja na koja pokušava da odgovori ova nežna i u isti mah opora priča, namenjena novoj generaciji, koja takođe ima pravo na snove, ali i na neke odgovore.

Iskrenost i jednostavnost su gorivo za knjige za mlade, za sve dobre knjige. Ako ove vrline progovaraju kroz neki lik a da se pritom ne oseti prisustvo pisca u njemu, već da lik bude toliko životan kao da je sam sebe stvorio, kao da je sam ušetao među stranice, e to je opet mrak! Zanat! Vrh! Čitaoci se najčešće vezuju za takve likove“, izjavila je autorka Vesna Aleksić.