Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preminuo tvorac legendarnih Asteriksa i Obeliksa

AUTOR: CityMagazine 24 Mar, 2020
Preminuo tvorac legendarnih Asteriksa i Obeliksa

Strip crtač i ilustrator Albert Uderco, tvorac dva svetski poznata i popularna lika Asteriksa i Obeliksa, preminuo je u svojoj 93. godini. Francuski umetnik preminuo je u snu, od posledica srčanog udara koji nema veze sa aktuelnim korona virusom.

Strip serijal Asteriks i Obeliks nedavno je proslavio 60 godina, jer je sve započelo kada su se Albert Uderco i Rene Gošini odazvali pozivu da naprave časopis pod nazivom Pilote, a u kome bi se nalazio „tipični francuski junak“. Oni su to prihvatili i kao junaka izabrali sada već čuvenog Gala i prvo izdanje izašlo je u oktobru te godine, a prodato je više od 300 hilljada primeraka.

https://www.instagram.com/p/B-HV_35BL2n/

Istina je da su se Gošini i Uderco upoznali malo ranije, tačnije 1951. godine, kao i da Asteriks i Obeliks nisu bili prvi junaci koje su zajedno osmislili. To je bio Umpah Pah, mladi Indijanac, čije su avanture izlazile u daleko manje svezaka i izdanja u odnosu na Asteriksa. Asteriks je od svog prvog pojavljivanja prodao više od 370 miliona primeraka širom sveta, učestvovao u 11 filmova (igranih i animiranih), nekoliko video igara i dobio sopstveni tematski park.

Ukoliko kojim slučajem niste upućeni u priču, ona počinje ovako: „Godina je 50 pre nove ere, Rimljani su osvojili celu Galiju. Celu? Ne! Jedno selo, u kojem žive nepokorni Gali, i dalje pruža otpor osvajaču. A to zagorčava život posadama rimskih legionara u utvrđenim logorima  Babaorum, Akvarijum, Laudanum i Petibonum…“ U toj postavci, Asteriks, Obeliks i pas Garoviks imaju lude avanture širom Evrope pod vlašću Rimljana i Julija Cezara, koji se i sam pojavljuje u puno navrata. U tome im pomaže magični napitak druida Aspiriniksa, kao i činjenica da je Obeliks kao mali upao u kazan sa ovim napitkom.

Foto: Dargaud

Rene Gošini preminuo je 1977. godine, tokom jednog medicinskog pregleda. Velika podela je prvi strip album koji je Uderco objavio bez njega, i to 1980. godine. A 2009. godine, Uderco se penzionisao i prodao prava na likove, koji se i dalje pojavljuju u novim avanturama scenariste Žan-Iva Ferija i crtača Didijea Konrada.

Da li ste i vi ljubitelj ovog serijala i ako jeste, koje su vam omiljene epizode? Ako niste, srdačno preporučujemo uranjanje u bilo koju epizodu, jer su pogodne za čitaoce svih uzrasta.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: AFP