Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Pričam, ne skitam” – novi onlajn programi u Biblioteci grada

AUTOR: Jelena Jovanović 27 Jul, 2020
„Pričam, ne skitam” – novi onlajn programi u Biblioteci grada

U okviru novog programa Biblioteke grada Beograda Pričam, ne skitam razni pisci i pesnici govore o aktuelnim temama. Snimljeni mini intervjui mogu se pogledati na zvaničnom jutjub kanalu i na fejsbuk stranici BGB-a.

Program je startovao 20. jula, a Jana Nikačević iz Biblioteke grada objašnjava da će se u narednih mesec dana postavljati razgovori koji su podeljeni u tri celine – u prvom delu sagovornici govore o tome kako doživljavaju vreme pandemije u kom živimo, i kako ono utiče na njihovo stvaralaštvo, u drugom delu govore o bibliotekama, njihovoj ulozi i značaju, a u trećem o knjigama koje vole i preporučuju za čitanje.

Isidora Injac, urednik programskih aktivnosti Biblioteke grada, navela je da su ovi onlajn razgovori, pošto u njima učestvuje deset pisaca, poput Bokačovog Dekamerona (U Dekameronu deset ljudi priča deset priča, u renesansnoj Italiji kojom je harala kuga, prim). U prvoj nedelji objavljeni su delovi razgovora sa književnicima Jasminom Mihajlović, Mihajilom Pantićem, piscem za decu Urošom Petrovićem, i muzičarem Acom Seltikom iz grupe Ortodox Celts.

Jasmina Mihajlović je govoreći o vremenu u kom živimo navela da sve ovo neće kratko trajati, te da će čovek često biti sam sa sobom, i okrenut knjigama. Primetila je i da su u ovom korona vremenu mnogi pokušali da budu kreativni, ali i da književnici ne mogu da se bave nekom globalnom katastrofom dok se ona dešava, jer za to je potrebna distanca.

A pisac za decu Uroš Petrović rekao je da je ova vremena odlučio da iskoristi kao prednost. Tako je nedavno objavio svoju novu knjigu za decu, napisao je i seriju za decu od 13 epizoda za RTS, kao i nastavak svoje uspešne i čitane knjige Zagonetna potraga.

Pisac i profesor književnosti Mihailo Pantić je primetio da se čovek uzoholio preko svake mere i da je počeo da iscrpljuje svoju jedinu kuću, i to na krajnje nehuman način. Dodao je da je ono što nas okružuje dalo upozorenje da, ako ovako nastavimo, nećemo daleko stići. Takođe je podsetio da umetnost ne može da promeni svet, ali može da promeni čoveka, te da je ona neophodna.

Inspirativni intervjui snimljeni u prostorijama Biblioteke grada pružaju mogućnost da se vidi kako pisci razmišljaju, čemu se okreću u teškim vremenima, koje knjige izdvajaju i preporučuju… Uskoro će biti objavljeni razgovori sa piscem Vuletom Žurićem, glumicom Vjerom Mujović, novinarem Pecom Popovićem, piscem Zoranom Bognarom, kao i omiljenom autorkom Kreativnog centra, piscem za decu – Jasminkom Petrović.

Biblioteka grada tokom godine realizuje brojne programe – književne večeri, promocije, izložbe… Situacija u kojoj živimo umnogome je onemogućila realizovanje tih programa, i odgodila ih na neko vreme. Aktuelni program Pričam, ne skitam, navode u Biblioteci grada, osmišljen je sa idejom da se nedostatak kulturnih programa u ovoj instituciji bar delimično nadomesti, i da se publici ponudi kvalitetan sadržaj.

Nakon prvog ciklusa razgovora u okviru programa Pričam, ne skitam, navode još u BGB-u, uslediće realizacija sličnih onlajn sadržaja.